Što sve donose novi zakonski propisi i kako njihove zahtjeve na najbolji način uklopiti u praktičan rad, te kako prevladati izazove koji opterećuju i otežavaju rad jedinica lokalne samouprave teme su kojima su se tijekom dvodnevne Akademije za čelnike i pročelnike u Osijeku bavili naši konzultanti.

Među brojnim novinama daleko najveće zanimanje iskazano je za novu Uredbu o uredskom poslovanju, koja je uvjerljivo najveći izazov s kojim se od svog osnutka susreću jedinice lokalne samouprave. Polaznici Akademije upućeni su u obveze s kojima će se od sada morati nositi, a na praktičnim primjerima prikazan im je utjecaj nove Uredbe na sve elemente poslovanja. Također, naši su stručnjaci pritom istaknuli  dobrobiti koje zaposlenicima lokalne samouprave donosi digitalizacija.

S velikim zanimanjem praćeno je i izlaganje vezano uz uvođenje eura tijekom kojeg su mogli doznati koje je korake nužno poduzeti kako bi prevladali brojne izazove i kako bi spremno dočekali godinu nove valute. Pritom smo se posebno osvrnuli na sam prijelaz, preračunavanje i zaokruživanje iznosa te na način na koji će morati izrađivati popratne dokumente.

Rješenja za javnu nabavu i naplatu prihoda

Polaznicima Akademije predstavljene su i novosti u području socijalne skrbi, koje će također od početka iduće godine značajno utjecati na dodatno administrativno i financijsko opterećenje jedinica lokalne samouprave, a riječi je bilo i o novostima iz proračunskog računovodstva.

Stručnjaci LC-a otkrili su i kako izbjeći najčešće pogreške naručitelja pri javnoj nabavi, a savjetovali su i kako značajno pojednostaviti postupke jednostavne nabave s obzirom na činjenicu da upravo oni predstavljaju uvjerljivo najveći udio u ukupnom postupku javne nabave.

Posebno zanimanje izazvale su teme vezane uz upravljanje imovinom te naplata i otpis gradskih i općinskih prihoda. Razlog za to je činjenica da na probleme u tim područjima učestalo ukazuje Državni ured za reviziju, a da su lokalne jedinice te koje moraju iznaći rješenja.

Kako zadržati i privući zaposlenike?

Na kraju, važno je za istaknuti da je u posljednje vrijeme primijećen novi izazov s kojim se susreću jedinice lokalne samouprave. Riječ je o odljevu kadrova što je tema kojoj su se naši stručnjaci posebno posvetili. Pritom su lokalne čelnike savjetovali o najboljim načinima zadržavanja kvalitetnih kadrova i pridobivanja novih.

I nakon Akademije za čelnike i pročelnike, LC-ovi stručnjaci i dalje su na raspolaganju svim korisnicima, a dakako njihove savjete na predstojećim akademijama i seminarima mogu potražiti i svi budući klijenti. Jedan od značajnih događaja koje organiziramo već krajem ovog mjeseca je i specijalistički seminar „Cjelovit prikaz uredskog poslovanja prema Uredbi o uredskom“. Uz seminar o Uredskom pripremamo i niz drugih edukacija, koje možete pronaći na našoj internetskoj stranici u kategoriji LC edukacije. Poslujte uz LC i budite i vi #korak ispred.