Naši stručnjaci od 21. do 23. veljače sudjeluju na konferenciji Smart City Summit moderne uprave 2024. koja se održava u Šibeniku. Svojim izlaganjima obuhvatili su nekoliko tema – digitalizaciju, uredsko poslovanje te inovacije u javnom sektoru.

Kolege Denis Batalo, voditelj prodaje u LC-u i Vedran Vukobrat, pravni konzultant odgovarali su na pitanje ima li smisla pričati o Smart City-u dok nam je mindset i dalje u eri papira i pečata? Tijekom njihovog izlaganja prezentirani su podaci o digitalnoj spremnosti Hrvatske te spremnosti u odnosu na Europsku uniju i to na temelju Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) te na temelju istraživanja koje je proveo Institut za razvoj poslovnog upravljanja. Vedran Vukobrat govorio je o zakonskim okvirima koji se odnose na digitalizaciju, ali i propisima koji uređuju uredsko poslovanje.

Digitalizacija kao put do ušteda

Sudionicima konferencije time su ponudili i odgovor na pitanja kako urediti digitalno funkcioniranje grada te im prezentirali digitalizaciju kao proces koji ne samo da pojednostavljuje i ubrzava radne procese nego dovodi i do značajnih ušteda u poslovanju. Libusoft Cicom u svom portfelju trenutno nudi 75 različitih aplikacija te 242 dodatna modula, kojima naši korisnici unaprijeđuju svoj rad ali i svoje rezultate. Među njima su SPI Uredsko poslovanje, ali i Platforma Otvoreno koja nudi niz različitih servisa među kojima i transparentan uvid u potrošnju proračuna putem aplikacije iTransparentnost.

 

O LC-ovim rješenjima govorio je voditelj rasta Mladen Lovrić koji je ukazao na veliki potecijal Geoinformacijskog sustava. GIS je istaknuo kao alat pomoću kojeg lokalne i regionalne samouprave mogu nadoknaditi prihode izgubljene ukidanjem prireza.

Na panelu o inovacijama govorio je i o optimizaciji procesa rada upotrebom digitalnih rješenja, ali i o otporu javnosti te zaposlenika prilikom uvođenja digitalnih rješenja u poslovanja lokalnih i regionalnih jedinica. Govoreći o tome ukazao je i na načine pomoću kojih bi se takvi problemi mogli premostiti.

U okviru nagradne igre jednom od sudionika Smart City Summita dodijelili smo i nagradu, vaučer aplikaciju e-Projekti.