Živjeti znači doživljavati svijet oko sebe – kroz rad, osjećaje i misli. Nerijetko kroz dan prolazimo u stanju nesvjesnosti svojih emocija jer smo prenatrpani obavezama zbog kojih se „ne stignemo“ posvetiti sebi samima. Kada radimo nešto što nas motivira lako možemo reći: „Evo, ovo sam ja, ovo je za mene važno i sretan/na sam dok to radim!“. Važno je pronaći „ispušne ventile“ s kojima ćemo si dozvoliti osjećaj slobode i ispunjenosti.

Psiholog Mihaly Csikszentmihalyi, koji se posebno bavio proučavanjem sreće, definirao je potpuno stanje sreće kao „iskustvo flow-a“. Flow je trenutak potpune očaravajuće obuzetosti nekom aktivnošću. Očituje se u intenzivnoj fokusiranosti pojedinca na ono što radi pri čemu gubi pojam o vremenu (vrijeme kao da leti) i ima osjećaj potpune sreće dok to radi“.

Iskustvo flow-a je subjektivno i ovisi o pojedincu. Najčešće o tim iskustvima govore umjetnici, znanstvenici, sportaši. Međutim, neki ljudi doživljavaju flow spontano, obavljajući svakodnevne aktivnosti poput slikanja, pisanja, sviranja, pjevanja, čitanja, tijekom igranja šaha ili izrade dekorativnih stvari, pa i čak tijekom glačanja ili pranja posuđa.

Ništa bez ciljeva

Kako bi postigli i/ili održali flow, važno je postaviti ciljeve koji će nas dovoljno motivirati, a neće nam predstavljati preveliki izazov. Uz knjizi The Art of Impossible: A Peak Performance Primer, Steven Kotler objašnjava kako je najbolji način za postizanje flow-a određivanje ciljeva aktivnosti koje su za najmanje četiri posto iznad razine trenutnih razvijenih vještina. To znači da cilj ne smije biti ni prezahtjevan ni dosadan jer tada ne postižemo flow i gubimo motivaciju.

Zato, uzmite vremena za sebe, danas. Ne sutra! Danas! Pronađite, ako već niste, aktivnosti koje vas ispunjavaju, koje vam daju do znanja da ste živi, koje prožimaju cijelo vaše biće, čine vas sretnima i podsjećaju koliko je zapravo ovaj svijet lijep. I unatoč svim problemima, nepravdama, negativnim iskustvima koje život nosi, kad pogledamo unatrag, u našim je životima puno više stvari zbog kojih možemo biti sretni.