Jedinice lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj iz godine u godinu bilježe sve veći porast proračunske transparentnosti. Odličan pozitivan pomak pokazalo je nedavno izvješće Instituta za financije koji je ocjenjivao proračunsku transparentnost županija, gradova i općina.

Posebno smo ponosni što je najveći dio korisnika naše iTransparentnosti dobio odličnu ili vrlo dobru ocjenu, pri čemu bismo istaknuli i da gotovo svi najtransparentniji gradovi u Hrvatskoj koriste naše programsko rješenje. Podaci su to koji potvrđuju kvalitetu naše usluge, a koju lokalnim jedinicama nudimo zasebno ili kao jednu od 13 usluga Platforme Otvoreno.

A zašto su naši korisnici izabrali baš iTransparentnost? Riječ je o usluzi koja prati sve zakonske izmjene i nudi kvalitetan uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Svakom korisniku osigurava otvorenost te time gradi povjerenje građana.

iTransparentnost otvara proračun

iTransparentnost u skladu sa Zakonom o proračunu prikazuje isplate iz proračuna, a JLPRS sama bira želi li da vidljivi budu i ulazni računi, ugovori ili narudžbenice. Pregled informacija jasan je i moguć kroz više filtera. Isplate se tako mogu vidjeti kao: isplate po dnevnim izvacima po računima kod poslovnih banaka, isplate plaća, drugog dohotka, putnih naloga, blagajne i socijalnih pomoći.

Uzmemo li za primjer isplate po dnevnim izvacima možemo dobiti uvid u datume isplate, primatelja, mjesto iz kojeg je primatelj, broj računa dobavljača po kojemu je isplata izvršena, opis isplate ili iznos računa. Dobiveni podaci mogu se i izvesti.

Bitno je naglasiti kako će LC transparentnost biti usklađena i s najnovijim izmjenama Naputka, a brigu za taj dio korisnici mogu prepustiti nama.

Želite li i vi biti među lokalnim jedinicama čija je proračunska transparentnost na zavidnoj razini, obratite se s povjerenjem LC-ovim stručnjacima.

Letak iTransparentnosti pronaći ćete OVDJE.