Goruće teme s kojima će jedinice lokalne i regionalne samouprave ući u 2024., ali i one koje već imaju utjecaj na njihovo poslovanje bile su razlogom okupljanja brojnih čelnika i pročelnika na našoj Akademiji na Plitvičkim jezerima. U središtu pažnje ovaj je put bila porezna reforma, a o promjenama koje donosi i utjecaju na poslovanje JLP(R)S  govorio gostujući predavač Dario Runtić iz Udruge gradova.

Naš pravni konzultant Vedran Vukobrat govorio je otpisu i prisilnoj naplati potraživanja te ponudio odgovore na pitanja kako osigurati naplatu potraživanja ali i kada krenuti u prisilnu naplatu. Svoj stručni doprinos dao je govoreći o komunalnim naknadama te dajući odgovor na pitanje treba li mijenjati odluku o vrijednosti boda.

Rješenja za povećanje prihoda i bolju likvidnost

Govoreći o imovinskom oporezivanju naš  kolega Dominik Etlinger je naveo kako u situaciji kada nemamo jedinstven porez na nekretnine već više različitih naknada gradovi i općine, koji žele povećati prihode, imaju tri opcije: povećati vrijednosti boda komunalne naknade, povećati stope poreza na kuće za odmor i povećati naplate i pravednosti naplate postojećih naknada i poreza. Pritom je istaknuo da se za povećanje pravednosti naplate postojećih poreza JLP(R)S mogu poslužiti i našim GIS-om o čemu više možete pročitati ovdje.

Naša konzultantica za javnu nabavu Nataša Opačić otkrila je što je sve potrebno učiniti kako bi projekt koji apliciramo za EU bio uspješan te kako da izbjegnemo financijske korekcije, dok je stručnjakinja za proračunsko računovodstvo Maja Štargl Ugljar sudionike Akademije upoznala s prednostima i nedostacima podizvora u planiranju EU projekata. No, ujedno je govorila o uspostavi riznice s jedinstvenim računom te o prekršajnim odredbama neuspostavljanja riznice. Zašto je lokalna riznica s jedinstvenim računom i ključ uštede te način za poboljšanje likvidnosti već su u svojim izlaganjima ranije ukazali naši korisnici o čemu više možete pročitati ovdje.

Galeriju s Akademije za čelnike i pročelnike pogledajte OVDJE.

Uredsko poslovanje 

Voditelj LC-ovog Odjela Uredskog poslovanja i Platforme Otvoreno Božo Zeba je govorio o ulozi e-Ovlaštenja i državnih registara u digitalnoj revoluciji Hrvatske, dok je naš konzultant za to područje Vedran Padovan govorio o ključnih 5 koraka u kojima se može odraditi 99 posto poslovanja u uredskom pri čemu je naglasio da je glavni uvjet za to da svi službenici tijela koriste sustav. Također je govorio i o povezanosti uredskog s drugim poslovima, odnosno aplikacijama, kao što su one koje se odvijaju kroz Salda konti, e-račune, KOMIS… Upravo ta povezanost velika je snaga i govori o kvaliteti LC-ovog Uredskog poslovanja.

Naša voditeljica Odjela prostornih i komunalnih projekata Vilma Plavčić govorila o upravljanju imovinom obuhvaćajući pritom sve teme vezano uz kvalitetno upravljanje imovinom. Iznimno nam je drago što su sudionici Akademije vrlo aktivno sudjelovali u svim predavanjima te postavili brojna pitanja. Tako smo odgovorili i na ona koje se odnose na radnopravne odnose kao što su:  mora li se za službenike koji su otišli u mirovinu, a poslodavac bi ih zaposlio na dodatna četiri sata, objaviti javni natječaj, može li i koliko dugo službenik koji je navršio 65 godina ostati raditi kod svog poslodavca, mora li službenik koji je položio državni stručni ispit za višu stručnu spremu polagati državni stručni ispit i za visoku stručnu spremu.

Rezultat velike interaktivnosti je i činjenica da su neka predavanja probila svoje termine te sudionike zadržala duže od predviđenog što nas iznimno veseli.

Zahvaljujemo se svima koji su nam se pridružili na Akademiji te svojim aktivnim sudjelovanjem pridonijeli zanimljivim raspravama i kavliteti događaja. Podsjećamo da u idućim mjesecima pripremamo i brojna druga događanja i radionice, a neke od njih već sada možete potražiti u našoj rubrici LC edukacije