Nije mala stvar kad te kolege s posla dvije godine za redom biraju za ambasadoricu vrijednosti “profesionalnost”. A upravo to dogodilo se našoj kolegici Katarini Došen iz Odjela računovodstvenih projekata. Iako će Katarina skromno isticati tim u svom radu, ponovni izbor za ambasadora svjedoči u prilog činjenici da je, kako to kažu njene kolege, doista posebna.

Prema njihovom mišljenju Katarina je “profesionalna do bola” i “topla osoba koja je uvijek spremna pomoći I dati savjet”. “Njeno znanje, iskustvo, smirenost i staloženost svakako pridonose profesionalnosti”, opisuju je u ekipi i dodaju: “Definitivno kolegica za poželjeti. Vesela, marljiva a isto tako i odgovorna. To je naša Kate!”

Zbog svega toga i mi smo ponosni na našu Katarinu i na činjenicu da imamo takve LC-ovce. Sve je to i više nego vrijedan razlog za još jedan razgovor s Katarinom. Evo što nam je rekla nakon drugog izbora.

Već dvije godine za redom kolege su te birale za LC-ovu perjanicu vrijednosti „profesionalnost“. Lani si nam rekla da te izbor šokirao s obzirom da po tvom mišljenju brojni zaslužuju tu titulu, što sad kažeš?

Prošle me je godine iznenadio odabir jer i dalje vjerujem da svi mi imamo ovu vrijednost, ali biti i drugu godinu zaredom izabrana za ambasadora profesionalnosti, iskreno, još mi je veći šok. Mislila sam da je odabir što se tiče mene prošle godine bio slučajan tako da sam ove godine bila još više iznenađena. Sad to ipak nosi veću vrijednosti i jako sam zahvalna što me kolege tako vide i vrednuju jer jednako tako ja vidim svakog od njih.

Koliko ti je u radu općenito važna podrška kolega?

To je temelj svega, vjerujem da se bez tima u većini situacija ni jedan posao ne može odraditi na najvišem nivou. U našem poslu, u kojem je osnovni dio kvalitetna suradnja s korisnicima, jako je važno da jedni drugima pomažemo, imamo dobru komunikaciju i možemo zajedno raditi kako bismo došli do najboljih rješenja. Najveća vrijednost koju možeš imati u poslu je podrška kolega i dobar tim. Više glava uvijek bolje razmišlja i radi, a kad uz to dodamo i da jedni drugima čuvamo leđa i radimo zajedno, a ne jedni protiv drugih, onda ništa ne može ispasti loše.

A što ti je najdraže u radu s korisnicima, imaš li nekih situacija koje posebno pamtiš?

Najljepše je kad ti netko od korisnika iskreno kaže „hvala“ jer znaš da si mu pomogao i da netko vrednuje to. Meni činjenica da nekome mogu pomoći, olakšati rad i na kraju vidjeti da su naša rješenja stvarno dobro implementirana u rad korisnika zaista pruža određenu satisfakciju i gura me u poslu, da budem bolja sutra.

Nemam neke konkretne situacije koje isključivo pamtim jer mi je to iskreno „hvala“ koje dobijem od korisnika i njihovo olakšanje kada vide izlaz u problemu najvažnije.

Kazala si nam da je ključ tvoje profesionalnosti u strpljenju i individualnom pristupu, jesi li u proteklih godinu dana došla do nekih novih spoznaja?

Dođem do nekih novih spoznaja svakog dana, a kamoli ne u godinu dana. No, kada bih morala izdvojiti nešto posebno onda bih zaista rekla da i dalje vjerujem da su strpljenje, upornost i individualni pristup najvažniji.

Profesionalnosti nema bez edukacija i općenito ulaganja u znanje na svim razinama. Reci nam što je tebi najdraže što si dosad naučila u LC-u? Koje novo znanje te najviše razveselilo?

Slažem se. I zaista nastojim što više učiti, a LC pruža velike mogućnosti za dodatne edukacije. Veseli me stjecanje novih znanja jer vjerujem da je učenje najvažnije, ne samo u ovom već u svakom poslu. Osobno sam prošla razne edukacije i na njih gledam kao na velike pluseve koji samo dodaju vrijednost mojoj profesionalnosti u radu.

Kad bi imala priliku učiti nešto što baš želiš i od osobe od koje želiš kakav bi bio tvoj izbor?

Ako govorimo o privatnom životu, roditelji su tu uvijek primarni i od njih uvijek mogu nešto naučiti, posavjetovati se o problemima s kojima se susrećem. Kada razmišljam što bih još voljela naučiti u poslovnom svijetu, onda je to edukacija na području informatičke pozadine naših aplikacija.

Kad bi danas kao pravi profić savjetovala nove naraštaje koji tek ulaze u poslovnu zajednicu što bi im poručila?

Učiti, učiti i samo učiti. Bez učenja, ulaganja u učenje i truda nema razvoja. Danas je stvarno važno biti u korak sa svime što se događa jer se sve tako brzo mijenja da svaki dan imaš priliku naučiti nešto što jučer nisi znao. Ulaganje u svoje znanje i u samog sebe je ključ svega.

Katarinin intervju prilikom prvog izbora za ambasadoricu možete pročitati OVDJE.