U četvrtak smo u zagrebačkom hotelu Antunović održali specijalistički seminar pod nazivom „Nove/stare obveze i dileme lokalnih jedinica u području upravljanja imovinom“. Pred brojnim zainteresiranima, gostujući i naši stručnjaci obuhvatili su sve izazove vezane uz evidentiranje imovine pa tako i one koje su donijele obvezujući nalozi i preporuke Državnog ureda za reviziju te obveza lokalnih jedinica o provedbi interne procjene ukupne imovine.

Najveće zanimanje pobudilo je izlaganje naše gostujuće stručnjakinje, županijske sutkinje Zinke Bulke koja je govorila o nekoliko značajnih tema. Prije svega je riječi bilo o povezivanju zemljišnih knjiga i knjiga položenih ugovora, a pojasnila je i zbog čega tako dugo traje brisanje društvenog vlasništva u korist jedinice lokalne samouprave. Također se osvrnula se i na sudsku praksu vezanu uz upis komunalne infrastrukture u zemljišne knjige, ali je ukazala i na nužnost digitalizacije u komunikaciji JLS i sudova.

Upravljanje imovinom,  klasifikacija, ošasna imovina i geopodaci

LC-ova pravna stručnjakinja Vilma Plavčić, uz različite izazove vezane uz procjenu i evidentiranje imovine, osvrnula se i na Zakon o naknadi pri čemu je odgovorila na pitanje koliko članak 77. otežava upravljanje imovinom jedinica lokalne i regionalne samouprave. Naš pravni konzultant Vedran Vukobrat, pak, u svojim je izlaganjima govorio o obvezi dostave podataka u Središnji državni registar, klasifikaciji imovine te pogreškama prilikom klasifikacije, a posebno je obuhvatio temu ošasne imovine koja je izazvala veliko zanimanje prisutnih.

Dakako, pri popisima imovine, procjenama te ostalim izazovima u evidenciji od velike pomoći su geopodaci s kojima pojedina lokalna jedinica raspolaže. O značaju geopodataka, točnije o njihovom potencijalu prilikom naplate naknada govorio je naš kolega Dominik Etlinger.

Brojna pitanja i razmjena iskustava

Iznimno nam je drago što su predavanja naših stručnjaka pobudila veliko zanimanje sudionika seminara te im se zahvaljujemo na brojnim postavljenim pitanjima te aktivnom sudjelovanju. Također, drago nam je što naše seminare prepoznajete kao priliku za međusobnu razmjenu iskustva što također doprinosi kvalitetnim raspravama, rješavanju izazova i u konačnici napretku poslovanja.

Naši stručnjaci nastavljaju pomno pratiti sve zakonske izmjene te analizirati njihove implementacije u procese poslovanja kako bismo vam i nadalje omogućili sve odgovore na buduće izazove. Pritom posebice ističemo da za sve zainteresirane do kraja lipnja pripremamo još nekoliko edukacija. Više detalja o njima možete pronaći OVDJE.