Objavljeno: 19.02.2018.

Uredbom o visini minimalne plaće (NN 122/2017) propisano je da minimalna plaća za 2018. iznosi 3.439,80 kn. Izmjenama Zakona o minimalnoj plaći (NN 130/2017), propisana je mogućnost umanjenja osnovice za obračun doprinosa na minimalnu plaću za 50%. Umanjenje osnovice za obračun doprinosa na osnovicu primjenjuje se od isplate plaće u veljači za siječanj 2018.

U iznos minimalne plaće ne ulaze povećanja za prekovremeni rad, noćni rad te rad nedjeljom, blagdanom ili drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Redovan rad, godišnji odmor i naknada za državni praznik/blagdan smatraju se dijelom minimalne plaće i za njih se koristi umanjenje osnovice za obračun doprinosa na plaću.

Bolovanje na teret poslodavca, smatra se dijelom minimalne plaće, ali se na bolovanje doprinosi obračunavaju kao i do sada, bez umanjenja. Navedeno umanjenje osnovice za obračun doprinosa na plaću primjenjuje se na zaposlene koji su za mjesec prosinac 2017. imali ugovorenu plaću (ugovorom o radu, pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom ili posebnim propisom) do iznosa minimalne plaće ili u iznosu minimalne plaće, a koji nastavno u 2018. godini imaju takvu plaću sve do trenutka ugovaranja plaće koja je viša od minimalne.

Za one zaposlenike koji imaju ugovorenu minimalnu plaću od 01.01.2018., poslodavci će moći koristiti umanjenje osnovice za obračun doprinosa tek nakon 12 mjeseci.

Podsjećamo, minimalna plaća može biti i manja od propisane ako je ista ugovorena kolektivnim ugovorom. U tom slučaju, iznos minimalne plaće ne može biti manji od 95% iznosa propisanog Uredbom o visini minimalne plaće, odnosno ne može biti manja od 3.267,81 kn.