“Dugo očekivane i najavljivane promjene normativnog okvira koji uređuje radnopravne odnose konačno su ugledale svjetlo dana donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada (dalje u tekstu: ZSNR)., koji su stupili na snagu 1. siječnja 2023. godine. Iako je riječ o izrazito opsežnom zahvatu u postojeći opći propis u radu, značajan broj poslodavaca, bez obzira je li riječ o javnom ili privatnom sektoru, ipak može odahnuti jer navedene promjene ipak neće značajno narušiti postojeće dobro uhodane sustave i mehanizme.

Radnopravne odnose u Republici Hrvatskoj izrazito je teško i nezahvalno promatrati na univerzalan način, jer pored dobro znanih i jasno određenih podjela između poslodavaca u privatnom i javnom sektoru, postoji niz različitih područja rada na koja će novi zakoni različito utjecati. U bitnome, nije ni razumno ni potrebno uspoređivati takve odnose u industrijskim pogonima, velikim trgovačkim lancima ili sve prisutnijem IT sektoru, na koje će predmetne promjene ipak značajnije utjecati, od radnopravnih odnosa u lokalnoj samoupravi, uključujući njihove proračunske korisnike, koji će ipak (u pravilu) jednostavnije prilagoditi svoje poslovanje predmetnim izmjenama i dopunama…”

Kako zakonske izmjene i dopune utječu na rad u lokalnim jedinicama i kod njihovih proračunskih korisnika te kako se mogu prilagoditi pročitajte u nastavku teksta koji je za vas priredio Vedran Vukobrat, dipl. iur., stručni konzultant u LC-u.

Pročitajte cijeli članak!