Konferencija Panorama u srijedu je otvorila svoja vrata 23. put za redom okupivši već prvoga dana nikad veći broj sudionika. Iznimno zanimanje pobudila su sva četiri događaja – Susret pravnika, Konferencija županija, Primjena Strategije digitalne Hrvatske u lokalnoj samoupravi te Usavršavanje u području javne nabave.

Konferencija županija

Konfereniju je otvorio predsjednik Uprave Libusoft Cicoma Marko Ignjatović koji je podsjetio na njene početke te sudionicima zaželio ugodan rad. Govoreći na Konferenciji županija, koju je LC i ove godine organizirao u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija (HZŽ), kazao je kako vidljiv značajan napredak ragionalnih uprava kad je riječ o digitalizaciji i transparentnosti te je istaknuo kako su izazovi s kadrovima tema budućnosti.

Upravo taj izazov bio je jedna od ključnih tema na Konferenciji županija o kojoj je govorio i predsjednik HZŽ-a Danijel Marušić nevodeći kako će se s tim regionalna ali i lokalna uprava boriti idućih godina. “Što će radna snaga u lokalnoj upravi biti snažnija i kvalitetnija, to će naš razvoj biti jači i bolji”, kazao je Marušić ističući kako je u napretku županija u svim smjerovima važna sinergija. Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kazao je kako obrazovanje treba uskladiti s potrebama gospodarstva te da se ne bi smjeli “proizvoditi kadrovi za Zavod za zapošljavanje”.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić govorio je o mogućnostima razvoja uz pomoć EU fondova ističući kako na raspolaganju nije bilo nikad više sredstava, Predstavnici županija istaknuli su digitalizaciju kao važan korak razvoja u svakoj regiji. “Alati za digitalizaciju čine nas učinkovitijima i bržima i omogućuju nam da građanima pokažemo u što ulažemo javni novac”, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Isto su potvrdile i njene kolege, od kojih su brojni partneri s Libusoft Ciciomom te koriste naše alate, navodeći kako je krajnji cilj digitalizacije transparentnost.

Fotogaleriju s prvog dana konferencije pogledajte OVDJE.

Susret pravnika

Brojni pravnici okupili su se na 5. Susretu pravnika na kojem su se bavili različitim izazovima u području svog rada. Riječi je tako prije svega bilo o svim izazovima koje je digitalzacija donijela u komunikaciju između sudova, županija i tijela javne uprave, no govorilo se i o zakonima koji nas uskoro očekuju.

Gostujuća stručnjakinja, sutkinja Zinka Bulka govorila je o Zakonu o izvanparničnom postupku, dok je pravni stručnjak Matko Lovreta, pravni stručnjak iz Grada Makarske, govorio o Zakonu o pomorskom dobru. LC-ovi stručnjaci Vilma Plavčić i Vedran Vukobrat bavili izazovima Zakona o upravljanju državnom imovinom, temom umjetne inteligencije u pravnom sektoru, Zakonom o mirnom rješavanju sporova te izazovima s pravnog aspekta vezanim uz komunalnu infrastrukturu.

Digitalizacija u poslovanju

Digitalizacijom u poslovanju LC-ovi stručnjaci posebno su se bavili na događaju Primjena Strategije digitalne Hrvatske u lokalnoj samoupravi. Istaknute su sve prednosti digitalizacije te je ukazano na prilike koje se ukazuju korisnicima kada je riječ o različitim rješenjima . Pritom je posebno naglašena mogućnost (su)financiranja digitalnih projekata.

Riječi je bilo o e-potpisu, e-pečatu i m-potpisivanju, o prednostima koje je donijelo novo uredsko poslovanje te o softverskim otocima.

Dodajmo svemu da je prvoga dana potvrde o usavršavanju u području javne nabave, nakon provedene edukacije koju su vodili Zvonimir Jukić iz Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave i LC-ova konzultantica Nataša Opačić, primilo 50 polaznika.