Transparentnost poslovanja te otvorenost prema građanima s ciljem da im se na moderan i jednostavan način omogući ispunjavanje različitih potreba, ono je čemu danas teži svaka lokalna jedinica u Republici Hrvatskoj. Potvrđuje to i činjenica da su jedinice lokalne i regionalne samouprave prepoznale značaj digitalizacije poslovanja te da ih polovica u Hrvatskoj koristi neku od usluga naše Platforme Otvoreno.

Prepoznavanju značaja digitalizacije u posljednje dvije godine doprinijela je i Uredba koja je u središte pažnje stavila Digitalne obrasce, ali i izmjene Naputka o transparentnosti potrošnje koje u fokus stavljaju iTransparentnost. Oba digitalna rješenja sastavni su dio naše Platforme Otvoreno.

Platforma Otvoreno je web platforma koja osigurava dvosmjernu komunikaciju – između jedinice lokalne samouprave i građana koji u njoj žive. Županije, gradovi i općine kroz Platformu Otvoreno svojim stanovnicima nude niz različitih elektroničkih usluga. Riječ je o uslugama koje građanima osiguravaju bolju informiranost, ali im i ostavljaju mogućnost uključivanja i aktivnog sudjelovanja u razvoju sredine u kojoj žive.

Najtraženija iTransparentnost

Među najtraženijim modulima trenutno je iTransparentnost. Riječ je o web rješenju kojim JLP( R)S omogućava građanima uvid u potrošnju proračunskim sredstava čime istovremeno gradi povjerenje unutar svoje zajednice. iTransparentnost prati sve zakone, a osobito dolazi u fokus s posljednjom izmjenom Naputka o transparentnosti potrošnje.

Uz iTransparentnost Platforma nudi i druge module. Sustav informiranja građana (SIG) digitalni je servis koji osigurava uvid u status obrade svakog predmeta građana. Financijske kartice građanima omogućavaju brzi uvid u njihove financijske obveze spram JLP ( R)S. Digitalni servisi su servis koji, pak omogućava unos obrazaca i pripadajućih privitaka digitalnim putem.
Tu su i aplikacije iProračun i mojProračun. iProračun je informatičko rješenje za prezentaciju proračuna, dok druga aplikacija građanima omogućava da svojim prijedlozima sudjeluju u sastavljanju proračuna lokalne jedinice u kojoj žive i rade.

Brojne druge usluge

Platforma Otvoreno nudi i uslugu Otvorenih podataka koja osigurava prikaz relevantnih statističkih, brojevnih i drugih pokazatelja JLPRS na jednom mjestu. Istovremeno, Otvoreni GIS javno je dostupan preglednik prostornih podataka, a eProjekti osiguravaju vizualizaciju aktivnih, planiranih i realiziranih projekata. Na Platformi, uz pomoć SOM-a, osigurano je sustavno pravdanje troškova udruga i organizacija, a uz digitalno rješenje e-Natječaji pojednostavljuje se postupak objavljivanja natječaja te olakšava sigurna predaja prijave na određeni natječaj.

Svim građanima koji pak sredinu u kojoj žive žele učiniti čišćom, ljepšom i praktičnijom mogu to učiniti putem aplikacija Gradsko oko, koja se također nalazi u sklopu naše Platforme Otvoreno. Uz pomoć nje rješavaju se svi izazovi vezani uz upravljanje i prijavu nedostataka na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi.

Više detalja o samoj Platformi Otvoreno i svakom pojedinom modulu možete pronaći na našoj stranici Platforma Otvoreno.