Objavljeno 12. 07. 2018.

Prijedlog zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, upućen je početkom lipnja Saboru na usvajanje. Ovim bi se zakonom ubrzali i automatizirali poslovni procesi te smanjili troškovi poslovanja. Uštede koje bi se uvođenjem e-računa ostvarile procjenjuju se na više od dvije milijarde kuna godišnje. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je povodom toga da se uspostavom cjelovitog procesa elektroničke javne nabave, očekuje ostvarenje ušteda od 6 do 13% prvenstveno u aspektu male nabave, koja u ukupnom volumenu ima udio od gotovo 23 posto.

Glavni cilj predloženog zakona je potpuna uspostava zaprimanja i izdavanja eRačuna u postupcima javne nabave. Mnogi su gospodarski subjekti do sad koristili i papirnati i elektronički sustav, što je nužno stvaralo i veće troškove. No, da bi se razmjena eRačuna na državnoj i lokalnoj razini omogućila potrebno je osigurati potrebnu infrastrukturu pa će stoga za provedbu zakona trebati u proračunu osigurati četiri milijuna kuna.

Jedan od ciljeva je i digitalizacija cijelog procesa javne nabave u Hrvatskoj pa bi integrirana elektronička javna nabava obuhvaćala i objavu nadmetanja, elektroničko podnošenje ponuda, nadzor izvršenja ugovora, eRačune i ePlaćanja. Obveza zaprimanja e-računa u postupcima javne nabave prema novom bi Zakonu stupila na snagu 1. prosinca 2018. godine, a obveza izdavanja e-računa u postupcima javne nabave od 1. srpnja 2019. godine. Glavne prednosti za izdavatelje eRačuna su manji administrativni troškovi pripreme računa, ispisa i kuvertiranja računa, nema troška poštarine, sve ide puno brže. Tako izdan račun pohranjuje se u elektroničku arhivu i dostupan je 24 sata dnevno za pregledavanje, revizije i porezni nadzor.

Elektronički račun (eRačun) predstavlja najrašireniju elektroničku ispravu u svijetu. Europska unija procjenjuje da će se potpunim uvođenjem eRačuna ostvariti uštede od 423 milijarde eura. Sada je još jasnije kolika je važnost novog Zakona za digitalnu transformaciju i razvoj gospodarstva Hrvatske.