Objavljeno: 04. 06. 2018.

U Gradskoj vijećnici Grada Kutine održan je radni sastanak povodom početka druge faze implementacije sustava gradske riznice. Grad Kutina je gradsku riznicu uspostavio među prvim gradovima u RH još u siječnju 2005. godine. U prvoj fazi uspostave Gradske riznice uključeni su bili svi proračunski korisnici osim osnovnih škola. Sada, u drugoj fazi, riznica će se potpuno integrirati pa će u sustav ući sve gradske Osnovne škole i Glazbena škola.
Radnom sastanku su nazočili gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, pročelnik Ivan Crnac, Pročelnik Željko Tomičić sa suradnicima iz UO društvenih djelatnosti, predstavnici tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. te ravnatelji i suradnici iz pet osnovnih škola na području Grada Kutine.

Gradonačelnik Zlatko Babić je kao jedan od glavnih ciljeva naglasio transparentnost u vođenju financija ustanova. „Ta transparentnost bi značila da imamo međusobno uvid gdje se novac troši te s kojim financijskim sredstvima svi zajedno raspolažemo“, rekao je između ostalog.
Takav sustav upravljanja javnim sredstvima temelji se na principu postojanja jednog računa preko kojeg se obavljaju financijske transakcije proračuna Grada Kutine, a sve u cilju efikasnijeg korištenja javnog novca i osiguravanje financijske discipline. Takav način upravljanja javnim novcem podrazumijeva potpunu autonomiju proračunskih korisnika  u korištenju sredstava a u konačnici donosi znatne uštede, funkcionalnije korištenje raspoloživog novca, kao i fleksibilnost u vođenju financija.

Predstavnici LC-a informirali su ravnatelje osnovnih škola i njihove suradnike o postupku financiranja i vođenja računa kroz sustav gradske riznice te o prednostima za Grad Kutinu i same osnovne škole.
Do kraja godine planirano je vrijeme prilagodbe, a Riznica će se kod novih korisnika u potpunosti aktivirati 1. siječnja 2019.godine.

  
Foto: kutina.hr