Dragi moji prijatelji i prijateljice, kolege i kolegice – sadašnji i budući korisnici usluga i programa tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o.
 
U ovo blagdansko vrijeme kada i dalje radite punom parom na poslu i kod kuće teško je pisati čestitku onome tko je tako racionalna osoba, kao što ste Vi, tko je svjestan situacije u kojoj radi i živi jer prati i kontrolira i/ili doznačuje kretanje prihoda i rashoda ne samo kod kuće već i na poslu.
 
Osobno ste dobili već puno čestitki za Božić i Novu godinu: neke su uobičajene i oslikane, neke su duhovne s velikim mislima – a stigle su e-mailom.
 
Teško je pisati i obećavati Vam  nešto za što svjesno znamo da se ni u najboljim danima napretka institucije i obitelji nije ostvarilo – iako svi to rado slušamo i ponekad povjerujemo – samo da bismo zaboravili na realnost.
 
Ova 2009.godina nije bila lagana: ni u profesionalnom pogledu, a ni u privatnim relacijama. Izazov su bile ne samo promjene u odlučivanju i funkcioniranju već i u sve manjem priljevu prihoda i racionalizaciji rashoda s jedne strane i sve većem demaskiranju onoga što se potiskivalo smatrajući da nikad neće doći na svjetlo dana. Zakon sve povezanosti uzroka i posljedica i zatiranja moralnih vrijednosti na širim i užim razinama je vječna kategorija koja se međutim neumitno pojavljuje iako ponekad sa zakašnjenjem, a često  bez kaznenih sankcija.
 
Nova 2010. koja je pred nama prema prognozama predsjednice Vlade najavljuje se kao jako teška godina na kraju koje bismo mogli ugledati “svjetlo na kraju tunela”.
 
Neki financijski stručnjaci iz bankarskog sektora nazvali su 2009. godinu – godinom otrežnjenja, a 2010. – godinom istine. Proizvodnju je već dugo zamijenila trgovina, a građani sve manje troše, osim onih koji nisu ušli u revolving kredite i vjeruju u pomoć koja dolazi od banaka.
 
Prognoze koje se iznose u medijima su zabrinjavajuće ne samo u pogledu stanja u gospodarstvu i pada bruto domaćeg proizvoda već i posljedica za javni sektor, a time i za zaposlenike i građane u vremenu koje predstoji.
 
Predlažu se reforme teritorijalnog sustava, sustava plaća i drugih prava javnog sektora smatrajući da će se time uštedjeti na prihodima i ojačati gospodarstvo.
 
Na sve se strane stvara i potiče trajna napetost i uznemirenost i strah od gubitka posla, prihoda i materijalne sigurnosti. A kao posljedica –  javlja se beznađe s jedne strane, agresija i otpor s druge strane ili pak pasivizacija i depresija, bolest.
 
Svima nama treba doza pozitivnih misli i viđenja, nade – ja bih rekla  i svjetla  kako bismo preživjeli u našem privatnom i profesionalnom okruženju.
 
Možda ponekad i nismo svjesni da mi sami svojim mislima i osjećajima (željama) stvaramo projekciju – žive slike – ideaciju, a time i utječemo i na našu stvarnost jer stvaramo plodno tlo za realizaciju želja  i tako kreiramo svoju ali i našu zajedničku stvarnost.
 
Možda će neki od vas reći da je sve to samo fantazija i filozofiranje.
 
Mnogi od vas međutim znaju da su strah, briga i bojazan naši najveći neprijatelji jer tada često podliježemo negativnim mislima, osjećajima pa i djelima i jednom riječi teško funkcioniramo ili se čak „zablokiramo“, neovisno od tome tko ili što je uzrok našega straha. Toga se uvijek trebamo sjetiti kada nas „zasjeni“ strah, briga i bojazan.  Zato nisam ni fatalist ni mističar već  – oprezni realist. Ne samo u ovo predblagdansko  vrijeme već u sve vrijeme koje smo proživjeli i koje je pred nama.
 
Svi smo proživjeli neimaštinu, rat i druge teškoće pa ćemo izaći i iz situacija koje su pred nama. Jedini zakon je biti svjestan situacije i onda djelovati.
 
Neka ovi blagdani pred nama i svi dani koji slijede u Novoj 2010. godini budu ispunjeni svjetlom i mirnom radošću života, rada i zajedništva u obitelji i radnom okruženju.
 
Maja Lukeš-Petrović, dipl.iur i dipl. politolog

stalni konzultant LIBUSOFT CICOMA