U petak je u zagrebačkom hotelu Antunović završila LC Konferencija Panorama 2022, koja je i ovaj put nadmašila sva očekivanja. Bogat program s dosad najvećim brojem tema, izlaganja i radionica privukao je više od 1200 sudionika, koji su se konačno, nakon dvije pandemijske godine, susreli  uživo.

Najviše pažnje tematski je ove godine bilo posvećeno predstojećem uvođenju eura i novoj Uredbi o uredskom poslovanju, dok je onaj zabavni dio obilježio rođendanski party u povodu 30 godina postojanja tvrtke Libusoft Cicom.

Sve je počelo s Konferencijom županija

Četverodnevni događaj započeo je Konferencijom županija. Na njoj se okupilo više od 150 sudionika, koji su tijekom izlaganja ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak imali prigodu doznati više o kohezijskoj politici države u razdoblju planiranom do 2027. godine. Riječi je dakako bilo i o utjecaju nove Uredbe na poslovanje županija, jednako kao i utjecaju uvođenja eura. Tom prigodom iznesen je i podatak da su sve županije spremne za poslovanje s novom valutom, te da se ne očekuju nikakvi problemi. Predstavljen je i projekt „Žuta točka“ kojim se želi potaknuti organizacije civilnog društva na pokretanje fundraising aktivnosti, a sve s ciljem gospodarskog razvoja županija. Istoga dana, značajno je dodati, više od 40 sudionika dobilo je diplomu nakon pohađanja programa Usavršavanje u području javne nabave.

 

Dva značajna događaja u jednom danu

Drugi dan otvorila su dva događaja, 4. Susret pravnika i Ovo NI(JE) Smart City Konferencija. Oba događaja tematski su pratila digitalizaciju u jedinicama lokalne područne i regionalne samouprave. Tako je na 4. Susretu pravnika, između ostalog, riječi bilo o promjenama u poreznim, upravnim pa sve do službeničkih odnosa, ali i o utjecaju digitalizacije na ugovore, te prekršajne postupke u području komunalnog, prometnog i poljoprivrednog redarstva.

Pripreme za novu Uredbu, digitalni pečat, potpis te način kolanja dokumenata teme su koje su, pak, obilježile Ovo NI(JE) Smart City Konferenciju. O svemu tome govorili su predstavnici FINA-e, Hrvatske pošte, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te Hrvatskog državnog arhiva. Predstavljena je i Strategija pametnog grada, a riječi je bilo i o tome kako pomoći generaciji kojoj digitalizacija teže pada. Stručnjaci LC-a su predstavili novitete među proizvodima i uslugama, a poseban osvrt napravljen je na značaj Platforme Otvoreno.

Iznimno zanimanje za Savjetovanje pročelnika

13. Savjetovanje pročelnika, koje je održano u četvrtak pobudilo je najveće zanimanje na Konferenciji i okupilo više od 280 sudionika. Izlaganja su, uz euro i Uredbu, bila posvećena i imovinsko-pravnim pitanjima, problematici javne nabave, ali i novim zakonima kao što je Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, te Zakon o socijalnoj skrbi. Kao i na drugim događajima, u sklopu panel rasprave sudionici su imali mogućnost izravno tražiti odgovore na pitanja vezana uz različite probleme s kojima se susreću te razmijeniti iskustva.

LC-ovi i vanjski stručnjaci u četvrtak su održali i šest radionica u kojima su se, između ostalog posvetili plaćama i drugim dohocima kao primanjima u euru, ali su progovorili o tome što se može očekivati u proračunu nakon uvođenja eura. Nezaobilazne teme bile su i one vezane uz Uredbu, proračunske novosti, a riječi je bilo i o poslovnim procesima u sustavu lokalne riznice.

Istoga dana obilježili smo i 30 godina postojanja tvrtke Libusoft Cicom, a na velikom partyju imali smo izvlačenje dobitnika nagradne igre u sklopu koje su naši korisnici imali priliku osvojiti vrijedne nagrade.

Za „uredsko poslovanje“ tražio se stolac više

Posljednji dan obilježio je plenarni dio te brojne radionice i iznenađenja. Kad je riječ o radionicama, možemo istaknuti kako se za one vezane uz Uredsko poslovanje s aspekta pročelnika i pisarnice tražio stolac više. Naime, samo njih pohađalo je više od 500 sudionika. No, velika posjećenost zabilježena je i na drugim radionicama, a u njima su se stručnjaci bavili i novostima u javnoj nabavi, analitičkim evidencijama, pitanjima komunalaca u digitalnom svijetu, isplatama i nabavom imovine, ali su razotkrivali i male tajne Zakona o proračunu.

Zahvaljujemo se svim našim korisnicima na iznimnom zanimanju za ponuđene sadržaje i aktivnom sudjelovanju u raspravama te se nadamo da smo zajedničkim snagama još jednom doprinijeli većoj kvaliteti budućeg poslovanja. Pozivamo vas da posjetite zatvoreni dio portala gdje na poveznicama, nakon prijave, možete pronaći sve materijale. Za kraj vas pozivamo i da zavirite u GALERIJU u kojoj donosimo i fotografije druženja s Konferencije.