U četvrtak, 22.04.2021., u gradskoj upravi Grada Vrgorca održana je konferencija za medije povodom implementacije platforme Otvoreni grad. Platformu su svima zainteresiranima predstavili gradonačelnik Ante Pranić, dogradonačelnik Mile Herceg, te pročelnik Goran Ćulav. U ime tvrtke Libusoft Cicom, na konferenciji je sudjelovao i Voditelj Odjela marketinga i prodaje, Tomislav Knežević.

Otvoreni grad (vrgorac.otvorenigrad.hr) je web platforma koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te daje uvid u funkcioniranje grada, i to sve na jednom mjestu. Ova moderna i otvorena online platforma ima za cilj građanima omogućiti što transparentnije, brže i učinkovitije sudjelovanje u gradskim aktivnostima. Grad Vrgorac uz pomoć Otvorenog grada stvara okolinu koja može prikupljati, obrađivati i distribuirati podatke i informacije iz realnog vremena, kako bi se na temelju istih donosile kvalitetnije odluke na razini grada, organizacija, ali i pojedinaca.

U sklopu platforme Otvoreni grad, građani Vrgorca trenutno mogu koristiti 4 funkcionalnosti: Sustav informiranja građana, Financijske kartice, iProračun te iTransparentnost. U planu je i druga faza projekta, tj. implementacija funkcionalnosti Digitalni obrasci, koja će značajno pojednostaviti proces administrativne komunikacije s Gradom.

 

Koje sve funkcionalnosti građani Vrgorca mogu pronaći na vrgorac.otvorenigrad.hr?

SIG Sustav informiranja građana – digitalni servis koji ubrzava proces obrade i praćenja predmeta. Servis je potpuno otvoren, što omogućava građanima uvid u njihove predmete u svim fazama rješavanja. Servis je dostupan putem računala, tableta ili mobilnog uređaja, a sve informacije se generiraju u realnom vremenu. Građani u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta mogu provjeriti u kojem je statusu njihov predmet ili dokument te koji je referent za njega zadužen.

Financijske kartice – siguran i diskretan online servis koji omogućava uvid u osobne račune, a putem kojeg je upravljanje osobnim financijama, koje se odnose na obveze prema gradu, jednostavno i brzo. Servisu se pristupa putem personaliziranog zaštićenog logina, a svi podaci su aktualni i ažurirani te dostupni u bilo kojem trenutku.

iProračun – brzo, točno i ažurno građanima prezentira sve relevantne informacije vezane uz proračun. Daje detaljan pregled gradskog proračuna, uvid u glavne gradske prihode, investicije u školstvo, zdravstvo, vrtiće, kulturu, sport, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i pruža sve ostale informacije važne za održavanje i podizanje standarda naprednog grada po mjeri svojih stanovnika. Ovaj sustav omogućava gradu kvalitetnu komunikaciju s građanima, što u konačnici jača povjerenje građana prema gradu i daje im osjećaj sigurnosti.

iTransparentnost – funkcionalnost koja na dnevnoj bazi daje pregled svih isplata iz Proračuna grada prema pojedinim pravnim subjektima. Građani mogu u pretraživaču pronaći podatke o isplatama za proračunsku godinu, a klikom na pojedinu stavku dobiti dodatne informacije koje su sadržane u financijskim izvještajima grada. Ovime Grad Vrgorac uvažava svoje građane, otvarajući im uvid u financije.