Objavljeno: 17.05.2019.

„Od prvog srpnja svi računi stižu elektroničkim putem. Jeste li spremni?“, naziv je to jučer održanog velikog specijalističkog seminara koji je do posljednjeg mjesta popunio dvije najveće dvorane u zagrebačkom hotelu Panorama. Očigledno je eRačun tek sad postao jedna od gorućih tema za sve one koje Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi obvezuje na izdavanje (ali i zaprimanje). A Zakon kaže da od 1. srpnja 2019. svi dobavljači u postupcima javne nabave moraju za svoje usluge ispostaviti eRačun, a naručitelj ga mora moći zaprimiti.
Obzirom na rokove, sve je već trebalo biti spremno, ali čini se da većina još traži odgovore na puno pitanja koja se nameću tijekom provedbe. Naime, pokazalo se da je dosadašnja praksa nedostatna i da se često događa da za pojedine konkretne slučajeve treba posebno tumačenje.

Sudionike je na samom početku ispred organizatora, tvrtke LIBUSOFT CICOM, pozdravila Gabrijela Brnjac i najavila zanimljive teme i ugledne goste te dala kratak uvod o digitalnom putu eRačuna od zaprimanja do knjiženja u Sustavu poslovnih informacija (SPI). Maja Radišić Žuvanić iz Službe za digitalno gospodarstvo Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, detaljno je objasnila važne odredbe Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi i Direktive EU/55/20.
„Želja nam je kroz ovaj Zakon i daljnje projekte ostvariti cilj koji je Europska komisija postavila u Digitalnoj Agendi za 2020. godinu, a to je da i Republika Hrvatska do 2020. bude država članica u kojoj će dominantan način izdavanja računa biti upravo elektroničko izdavanje strukturiranih računa sa svim svojim prednostima, uštedama i transparentnošću.” Naglasila je gđa Žuvanić.

Mario Erceg, stručnjak i konzultant iz LC-a objasnio je sve tehničke detalje slanja eRačuna iz SPI sustava te uz mnoštvo primjera dao detaljan pregled specifičnosti LC Koncepta eRačuna za sve opcije primjene. Gabrijela Brnjac prezentirala je kako do certifikata/korisničkog imena i lozinke te u nastavku predstavila informatičke posrednike i njihovu ulogu procesu. Zanimljiv blok predavanja održali su sami posrednici FINA, Moj-eRačun, Teledom, Hrvatska Pošta, HT – EDI i DB Informatika. Zaprimanje eRačuna u SPI sustav i konkretne primjere predstavio je Goran Crljenica.

Sve to potaklo je sudionike na dinamičnu diskusiju pa su predavači imali pune ruke posla jer pitanja su stizala sa svih strana. Najviše upita bilo je na temu tko sve i kada mora ispostaviti eRačun i ima li iznimki. Ali jedno od čestih pitanja bilo je i kome slati eRačun te kako postupati s računima iz inozemstva. Srećom, prisutni su bili upravo oni stručnjaci koji su mogli dati kompetentan i relevantan odgovor na sva ta pitanja.

Pokazalo se da je ovaj seminar došao u pravi tren jer do 1. srpnja ostalo je zaista jako malo vremena.