Objavljeno 15.03.2019.

 

Jučer (14.03.2019.)  je u prepunoj velikoj dvorani kongresnog centra Hotela Aristos u Zagrebu održano Konzultantsko savjetovanje: Komunalna naknada – primjena općeg poreznog zakona i druga otvorena pitanja u praksi. Savjetovanje je otvorio Vedran Vukobrat, dipl. iur., Pravni savjetnik u LC-u i već u uvodnoj riječi skrenuo pažnju na najvažnije teme. Komunalna naknada i Opći porezni zakon uglavnom su izvor brojnih nedoumica za odgovorne u jedinicama lokalne samouprave.

Rokovi donošenja općih akata o komunalnoj naknadi istekli su početkom veljače, odluke o komunalnoj naknadi i vrijednosti bodova uglavnom su donesene i stupile na snagu, a nadležni službenici u našim gradovima i općinama užurbano pripremaju, donose i dostavljaju tisuće rješenja o komunalnoj naknadi pravnim i fizičkim osobama na svom području.
Međutim, u praksi se susreću s izazovima koji mogu imati dalekosežne i prilično negativne posljedice na zakonitost i učinkovitost naplate komunalne naknade.
Prepustio je zatim govornicu gđi Heleni Masarić, univ.spec.polit., dipl.iur., Pročelnici Ureda Grada Opatije koja je pojasnila glavne zakonske novine, temeljito se usredotočila na način obavljanja komunalnih djelatnosti i status komunalne infrastrukture. A svoje izlaganje zaokružila je pojašnjavanjem obveza jedinica lokalne samouprave i dala kvalitetne i kompetentne informacije o općim aktima i rokovima donošenja te sadržaju općih akata. Zanimljivo je bilo od samog početka pa su se sudionici odmah aktivno uključili svojim komentarima i pitanjima.
Jednako tako bilo je i u nastavku, kada je za govornicu stupio g. Danijel Jerman, dipl. iur., Pročelnik Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije koji je detaljno objasnio utvrđivanje i naplatu komunalne naknade prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu. G. Jerman ponudio je prisutnima odgovore na pitanja na što se sve obračunava i plaća komunalna naknada, kako se obračunava i kojim se aktima utvrđuje te tko je obveznik plaćanja komunalne naknade. Uz brojne upite iz publike prvi se blok savjetovanja nije završio ni za vrijeme trajanja pauze za ručak. Pitanja su naprosto pljuštala, ali predavači su za sve imali odgovor ili barem sugestiju. Jer, kako je na samom početku napomenula gđa Masarić, „koliko god puta čitali zakon, uvijek se nađe nešto novo.“  Prisutne je zanimalo i kada nastaje obveza plaćanja komunalne naknade a pogotovo koji se propisi primjenjuju kod utvrđivanja i naplate, te koje je tijelo nadležno za utvrđivanje i naplatu komunalne naknade.

G. Vedran Vukobrat zaključio je službeni dio skupa temom o dostavi, zastari, žalbenom postupku i obračunu kamata, što je potaklo nova pitanja pa je diskusija nastavljena i dugo nakon isteka planiranog vremena.
Očito je da postoji veliki broj dvojbi i da je ovakvo savjetovanje za mnoge možda jedini način da se dođe do pravih zaključaka.
Upravo zbog ovako velikog zanimanja odlučili smo organizirati dva repetitorija:
Osijeku 19. 03. i Splitu 21. 03. 2019. Informacije i prijavnicu potražite OVDJE.

Iako će seminar biti interaktivan i usmjeren na rješavanje konkretnih pitanja i problema sudionika, pozivamo Vas da pitanja pošaljete na adresu elektroničke pošte vedran.vukobrat@spi.hr kako bismo što kvalitetnije obradili navedene teme i područja.