U Šibeniku je od  27. do 29. studenog u hotelu Amadria park održana 11. konferencija ’48 sati’, najveći skup gradonačelnika, poduzetnika i znanstvene zajednice u Hrvatskoj, na kojem je oko 450 sudionika sudjelovalo u programu i raspravama o mogućnostima koje stoje na raspolaganju gradovima za unapređenje kvalitete života.

U okviru programa konferencije čiji je domaćin Grad Šibenik, nastupio je veliki broj predavača, a održano je nekoliko panel rasprava i okruglih stolova. Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika ’48 sati’ u organizaciji Udruge gradova i poslovnog tjednika Lider prilika je da poduzetnici i predstavnici lokalnih vlasti saznaju za buduće lokalne projekte te mogućnosti domaćih tvrtki, ali i da se upoznaju i izravno kontaktiraju jedni s drugima. Među zanimljivim izlaganjima i diskusijama veliku je pažnju privukla najava novog alata tehničke pomoći koji je Europska komisija osmislila kako bi pomogla gradovima u pripremi EU projekata koju je na objavio Julije Domac, ravnatelj Regionalne agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Gradovi će u okviru inicijative EU City Facility koja starta 1. ožujka 2020. godine za pripremu projekata odnosno razvoj investicijskih koncepata moći dobiti do 60 tisuća eura tehničke pomoći. Domac očekuje da će prvi natječaji biti raspisani tijekom godine i da će se ostvariti 10 do 12 projekata.

Najavio je i program H2020 kojim će se također od ožujka iduće godine financirati tehnička pomoć investicijskih projekata vrijednih između sedam i 50 milijuna eura kao i program Elena namijenjen financiranju tehničke pomoći za pripremu ulaganja u projekte zelene energije, čistoga transporta i energetske učinkovitosti vrijedne više od 30 milijuna eura.

Očigledno je da će i u periodu koji slijedi biti itekako važno stvarati što kvalitetnije projekte i pokrenuti nove napredne faze digitalne transformacije. Važno je u funkcioniranje gradova aktivno uključiti građane. Prije svega informirati ih o planovima, statusu projekata i upoznati s aktivnostima koje grad provodi za dobrobit građana. Otvaranje prema građanima otvaranje je prema napretku, a kako ostvariti kvalitetnu i korisnu komunikaciju objasnio je u svojem izlaganju na konferenciji Marko Ignjatović, direktor LC-a.

Fotografije: Dražen Lapić, Lider media