Funkcionira li eRačun?, aktualno je pitanje koje je ujedno bilo i naziv trećeg po redu Specijalističkog seminara o eRačunu koji je 3. ožujka 2020. održan u zagrebačkom hotelu Panorama. Odgovor na to pitanje ponudili su stručnjaci iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Fine, te stručnjaci tvrtke LIBUSOFT CICOM. Mada se čini da su zakonske odredbe o obvezi zaprimanja i isporuke eRačuna jasne, u praksi još uvijek postoje poteškoće i nejasnoće, a svi sudionici u procesu nisu se u potpunosti prilagodili. Pokazalo se to kroz pitanja koja su postavljali sudionici i rasprave koje su se razvile vezano uz teme seminara.

Sudionike su ispred organizatora, tvrtke LIBUSOFT CICOM, pozdravili Gabrijela Brnjac i Mario Erceg te u uvodnom predavanju naglasili koje su najaktualnije teme koje će se obraditi na seminaru. U svom izlaganju o Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi i Direktivi EU/55/2014/, Josip Rimac, iz Službe za digitalno gospodarstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta podrobno je objasnio koje su najznačajnije odredbe i na što se sve u praksi Zakon i Direktiva odnose, a na što ne. Kroz dosta konkretnih primjera pojasnio je što u kojoj prilici poduzeti te kako postupati s inozemnim računima.

Vrlo zanimljivo predavanje održao je u nastavku prvog bloka Viktor Obrol, viši specijalist za tehnologiju u Centru elektroničkog poslovanja FINE. Donosimo par zanimljivih podataka iz njegovog predavanja – g. Obrol navodi da je u Hrvatskoj dosad isporučeno više od 3 milijarde eRačuna a razmjenjuje ih gotovo 40.000 tvrtki. Od ukupno cca 5.500 javnih naručitelja, preko 4.000 već koristi eRačun ali sve više tvrtki iz realnog sektora međusobno razmjenjuju eRačune. Osim toga g. Obrol obradio je puno pitanja koja se najčešće pojavljuju u praksi i dao vrlo konkretne smjernice.

Kakva su dosadašnja iskustva u implementaciji eRačuna izložila je Maida Musić Brkić, konzultantica iz LC-a te pokazala kako se na praktičnim primjerima eRačun zaprima u SPI (Sustav Poslovnih Informacija).

Uredsko poslovanje sve je češće u fokusu obzirom na to da je već duže vrijeme u najavi Uredba o uredskom poslovanju koja bi mogla donijeti velike promjene, te ubrzati digitalizaciju procesa poslovanja. Kako urudžbirati u SPI aplikaciji Uredsko poslovanje i vezu na Uredsko poslovanje prezentirao je Goran Crljenica, također konzultant iz LC-a, kao i konkretne primjere likvidature kroz SPI aplikaciju 156. Drugi blok predavanja zaključen je primjerima procesa slanja eRačuna iz SPI sustava.

Nakon toga uslijedila je dinamična panel rasprava u kojoj su predavači odgovarali na pitanja sudionika kojih je bilo poprilično što samo potvrđuje kako je ovaj seminar itekako imao povod.