U ponedjeljak smo sudjelovali na konferenciji “Otpad 2022.”, održanoj u zagrebačkom hotelu Westin. Konferencija, koju već tradicionalno organizira časopis Komunal, privukla je brojne stručnjake, te predstavnike jedinica lokalne područne i regionalne samouprave i komunalnih tvrtki koji su govorili o gospodarenju otpadom u Hrvatskoj te razmjenjivali svoja iskustva.

Komunalna vozila na alternativna goriva

Glavna tema bila su komunalna vozila na alternativna goriva. Istaknuto je kako su vozila s nultim stopama emisija budućnost gospodarenja komunalnim otpadom te da je ulaganje u njih nužno. Sonja Polonijo ispred Udruge gradova u RH kazala je da većina komunalaca trenutno vozi stara vozila te naglasila da je prijelaz na alternativna goriva nova industrijska revolucija. No, ujedno je upozorila da bi komunalci trebali testirati ponudu vozila na alternativni pogon u stvarnim uvjetima zbog trajanja njihovih baterija i kraćeg jamstva. Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uputila je poziv da sufinanciraju nabavu polovnih vozila jer su, kako je kazala, nova za komunalce poprilično skupa.

Iz Fonda su, pak, poručili kako će, unatoč činjenici da alternativna vozila jesu skuplja, preporučivati kupnju novih vozila. „Investicija u električna vozila u početku je veća, ali je s vremenom isplativa“, kazao je Saša Pupovac iz Fonda, dok je Šimun Lončarević iz Energetskog instituta Hrvoje Požar istaknuo da su razlike u cijenama između električnih i vozila na fosilna goriva sve manje te da električna vozila postaju sve jeftinija. Obojica su se složila kako „alternativna goriva nemaju alternativu“.

Zagreb se pohvalio rezultatima novog sustava

Nirvana Franković iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudionicima je predstavila novi javni poziv za JLS i županije, koji se odnosi na provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Pritom je naglasila kako prijave na poziv mogu sadržavati jedan ili više projekata te da je moguće financiranje i 80 posto troškova tih projekata, odnosno da maksimum sufinanciranja iznosi tri milijuna kuna. Novac će, kako je kazala, Fond dodjeljivati  dok se ne iskoristi budžet od ukupno 84,2 milijuna kuna.

Na konferenciji je rukovoditelj Službe zaštite okoliša i gospodarenja otpadom zagrebačke Čistoće dr. sc. Alen Hadžić iznio podatak da je u prvih deset dana novog sustava odvajanja otpada u Zagrebu količina miješanog komunalnog otpada smanjena za 50 posto. No, također je kazao kako će to sigurno pratiti veće količine odvojeno prikupljene plastike i papira.

Centri kao važan dio gospodarenja komunalnim otpadom

Riječi je bilo i o radu centara za gospodarenje otpadom. Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kazala je da će centri za gospodarenje otpadom, uz miješani komunalni otpad, u budućnosti morati zaprimati i druge vrste otpada, no ujedno je naglasila kako su ti Centri važan dio uspješnog gospodarenja otpadom. „Nekoć se govorilo kako su centri za gospodarenje otpadom megalomanski, skupi i nepotrebni, ali danas vidimo da centri mogu biti rješenje“, riječi su kojima ju je podržao direktor nedavno otvorenog CGO-a Bikarac Robert Podrug.

Predstavnici komunalnih tvrtki i drugi zainteresirani u Westinu su mogli dobiti i sve informacije o proizvodima i uslugama sponzora konferencije Libusoft Cicoma. Naime, LC-ova programska rješenja odličan su alat za komunalce koji uz pomoć njih jednostavnije posluju i koja im omogućavaju da učinkovito raspolažu svojim resursima. Više detalja o tim proizvodima i uslugama možete pronaći ovdje.