Ovih dana važno je biti u Splitu. U srijedu je, naime, u Splitu, u Hotelu  Le Méridien Lav počeo 10. susret gradonačelnika i poduzetnika 48 SATI koji organiziraju Udruga gradova RH i tjednik Lider.
Prilika je to kako za poduzetnike tako i za čelnike da razmijene mišljenja o budućnosti lokalne samouprave, izvorima financiranja lokalnih projekata, obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti, sigurnosti lokalnih zajednica itd.

Na ovogodišnjem Susretu okupilo se više od 350 predstavnika lokalne samouprave i gospodarstva, od kojih je 70 gradonačelnika, a u Split su došli i ministar uprave Lovro Kuščević, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Miodrag Šajatović iz Lidera rekao je da su u posljednjih desetak godina puno naučili o upravljanju gradovima. Istaknuo je pri tom da su dobri političari kombinacija sposobnih ljudi koji znaju komunicirati sa svojim biračkim tijelom i vrhunskih managera. „U deset godina smo vidjeli da su se u brojnim gradovima poboljšale procedure, da postoji institucionalno pamćenje, da su primijenjene mnoge pametne usluge i rješenja.”, rekao je Šajatović.

U fokusu su bila pitanja sigurnosti lokalnih zajednica, gospodarenja otpadom i planirana porezna reforma. Panel rasprava bavila se mogućnostima suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu poticanja razvoja lokalnih jedinica.
Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je novinarima prije Susreta rekao da će sljedećih dana govoriti o Splitu kao gradu koji je središte aglomeracije, te o iskustvima koje kao središte aglomeracije mora solidarno pružiti manjim sredinama, a isto tako od manjih sredina povući maksimum kako bi se zajednički postigli ciljevi na nacionalnoj razini.
Predsjednik Udruge gradova Željko Turk u svom je govoru otkrio kako je 126 od 128 hrvatskih gradova član ove Udruge te da je sa zadovoljstvom ovogodišnji susret organizirao u Splitu, nakon odluke gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da se drugi najveći hrvatski grad pridruži Udruzi.
Dugogodišnji potpredsjednik Udruge gradova Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je da vjeruje kako će ovaj Susret gradonačelnika i gospodarstvenika biti plodan za niz investicija, „Na području Splitsko-dalmatinske županije nema razvoja, budućnosti, ni demografskih mjera ako nećemo razvijati gospodarstvo i gospodarski potencijal.“, rekao je Boban.

LC su predstavili Vedran Vukobrat i Marko Ignjatović zanimljivim izlaganjem o viziji i udjelu tvrtke u digitalnoj transformaciji hrvatskih gradova. A udio je zavidan jer kad se sve zbroji, u IT sustavu svakog hrvatskog pametnog grada barem je jedno LC rješenje.