Danas, 10. prosinca 2021. godine u 9,00 sati, u Komunalnoj palači Grada Pule održana je konferencija za medije na temu: Transparentna Pula.

Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, direktorica LIBUSOFT CICOM-a d.o.o. Gordana Vlahović, član Povjerenstva za provođenje javnog natječaja radi dodjele sredstava medijima Paulo Gregorović, te direktor Geo-grupe Boris Blagonić.

Na konferenciji je predstavljena iTransparentnost – digitalni servis koji, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna, omogućava objavu pravodobnih, točnih i vjerodostojnih informacija o realizaciji proračunskih stavki JLP(R)S. Osim toga, ovaj servis pruža detaljan i ažuran pregled financijskog djelovanja te izdanih i zaprimljenih poslovnih dokumenata potpunom automatizacijom direktno iz sustava (bez ručnog unosa, prijepisa i sl.). Osim što je riječ o ispunjenju zakonske obveze, uvođenjem iTransparentnosti Grad Pula će svojim građanima osigurati pristup kvalitetnim i relevantnim informacijama, što predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitetne fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana. Proračunska transparentnost Grada Pule ovime prevenira neodgovorno djelovanje kao i zloupotrebu javnih sredstava te potiče lokalne jedinice na objavu i objašnjenje proračunske dokumentacije.

Sustav omogućava da više nema potrebe za dodatnim prijepisima, potrebe za uređivanjem podataka, podaci su ažurni tako da je sve vidljivo odmah te je moguće pretraživanje po određenim filterima. Građani dobivaju kompletan uvid kako Grad posluje i na koji način se troše sredstva, izjavila je za medije Gordana Vlahović, direktorica LIBUSOFT CICOM-a d.o.o.

Gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić za kraj je zaključio: želimo postaviti moralne temelje i premise za naš Grad, tako da budemo uzor svima s obzirom na način na koji funkcioniramo. Za sve financirano javnim novcem mora se znati do zadnje lipe.