U srijedu, 7.7.2021., s početkom u 11 sati, u Malom Tehnopolisu Samobor (bivša vojarna Taborec) održana je konferencija za medije povodom implementacije iTransparentnosti, našeg naprednog rješenja namijenjenog podizanju opću razine informiranosti građana, medija, poduzetnika i investitora. Novu funkcionalnost su svima zainteresiranima predstavili Petra Škrobot – gradonačelnica Grada Samobora, Petar Burić – zamjenik gradonačelnice i naš direktor – dr.sc. Marko Ignjatović.

Zahvaljujući digitalnoj usluzi iTransparentnost, koji je Grad Samobor uveo, građani Samobora od sada mogu u pretraživaču pronaći podatke o izdanim i zaprimljenim poslovnim dokumentima, a klikom na pojedinu stavku mogu dobiti dodatne informacije koje su sadržane u financijskim izvještajima Grada. Sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna, ovaj digitalni servis omogućava Gradu Samoboru objavu pravodobnih, dostupnih, točnih, kvalitetnih i vjerodostojnih informacija o realizaciji proračunskih stavki. iTransparentnost se vrlo jednostavno povezuje s drugim sustavima, što znači da svi podaci dolaze automatizmom te se time izbjegavanju dodatni troškovi i mogućnost pogreške, a samo poslovanje je značajno olakšano.

Na ovom uvođenju aktivno se radi od 23.6.2021. godine. U tom relativno kratkom periodu već se uspio odraditi velik dio posla, a planirana su i dodatna unaprjeđenja. Trenutno je omogućen uvid u isplate prema fizičkim i pravnim osobama te ulazne račune, ugovore i narudžbenice, što će građanima omogućiti precizan uvid u poslovanje Grada. Također, radi se na dodatnom unaprjeđenju funkcionalnosti kako bi bile dostupne i nove mogućnosti pretraživanja i filtriranja (prema vremenskom periodu te željenoj klasifikaciji).

iTransparentnost osigurava pristup kvalitetnim i relevantnim informacijama, što za Grad Samobor predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitetne fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana. Proračunska transparentnost prevenira neodgovorno djelovanje kao i zloupotrebu javnih sredstava i potiče lokalne jedinice na objavu i objašnjenje proračunske dokumentacije. Grad Samobor putem iTransparentnosti podiže i opću razinu informiranosti građana, medija, poduzetnika i investitora o lokalnim strategijama i akcijama te njihovim rezultatima čime postiže veću razinu indeksa otvorenosti proračuna u međunarodno usporedivim pokazateljima proračunske transparentnosti.

Više na: https://www.poslovni.hr/hrvatska/samobor-jedini-grad-u-hrvatskoj-koji-otvara-cjelokupno-poslovanje-za-javnost-4295560