U četvrtak, 23.04.2020. u 10 sati (120′) – 6. otvoreni LC WEBinar za pročelnike jedinstvenih upravnih odjela – potrebna samo prijava

U svega nekoliko tjedana analizirali smo i predstavili značajan dio aktualnih i akutnih situacija s kojima smo se u doba koronakrize morali suočiti, a koje su uglavnom od izravnog utjecaja na poslovanje jedinica lokalne i područne samouprave. Također, iako čvrsto fokusirani na sadašnjost, a obzirom na pravnu i životnu narav stanja i vremena u kojem se nalazimo, držimo kako moramo pokušati predvidjeti utjecaj svih mjera koje planiramo poduzeti na poslovanje naših gradova i općina u (vrlo) bliskoj budućnosti.
Uistinu nije sporno hoće li središnja država i jedinice lokalne i područne samouprave pristupiti poduzimanju mjera kako bi ublažili posljedice koronakrize za one subjekte kojima je poslovanje i/ili egzistencija uslijed iste ugroženo, ali i dalje ostaje prilično otvoreno pitanje kako te mjere provesti u praksi. Susrećemo se, nažalost, ili s vrlo generičkom i neodređenom ili potpuno novom i nepoznatom terminologijom i pravnim institutima koje je potrebno učinkovito i zakonito inkorporirati u postojeće radne procese.
Također moramo naglasiti slojevitu i multidisciplinarnu prirodu svih intervencija u gradske, općinske ili županijske prihode, prije svega iz razloga što impliciraju aktivno sudjelovanje kolegica i kolega u području komunalnog gospodarstva, ali neizbježno i u područjima računovodstva i proračunskog planiranja. Ne zaboravimo da metodologija i obuhvat postupanja koju će utvrditi službenici iz navedenih područja predstavljaju nužan preduvjet provedbi apstraktnih i načelno određenih zamisli donositelja odluka.
Stoga smo ovaj put odlučili napraviti određenu rekapitulaciju navedenih tema prije svega vezanih uz oslobađanje od komunalne naknade i javnih davanja, a bit će govora i o utjecaju mjera na službeničke odnose, prije svega rad od kuće, korištenje plaćenih i neplaćenih dopusta i intervencija u primanja službenika i namještenika.
Ovisno o intenzitetu i aktivnosti zakonodavca u prvom dijelu sljedećeg tjedna, dotaknut ćemo po potrebi i neke druge aktualne teme, a već sada možemo spomenuti da će biti govora o intervenciji u Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.
Naravno, bez obzira na naslov webinara, isti je namijenjen i svim zainteresiranim službenicima u gradovima i općinama koji žele poslušati naš osvrt na navedene teme!

Predavač: Vedran Vukobrat, dipl. iur.