U petak, 26. lipnja 2020., Grad Split je na svojim stranicama objavio vijest o implementaciji projekta Otvoreni grad koji je razvijen i realiziran u suradnji Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling Grada Splita s timom stručnjaka LIBUSOFT CICOM-a. Time je napravljen još jedan važan korak u digitalizaciji Gradske uprave.

Projekt Otvoreni grad razvijen je u okviru implementacije Proračunskog računovodstva i Riznice, a predstavlja jedinstveno informatičko rješenje – web platformu koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje i komunikaciju s gradskim službama.

U objavi stoji kako će Grad Split kroz ovaj projekt i dalje raditi na stalnom poboljšanju i uspostavljanju dvosmjerne komunikacije sa svojim građanima, a u prvoj fazi projekta zaokruženo je poglavlje iProračun.

iProračun je informatičko rješenje koje građanima pruža transparentan uvid u upravljanje gradskim proračunom. Građani imaju na raspolaganju detaljan pregled proračuna, uvid u glavne gradske prihode, financiranje svih programa u okviru proračuna, investiranje u gradske investicije, komunalnu infrastrukturu ali i u obrazovanje, vrtiće, školstvo, kulturu, sport, socijalu i zdravstvo te sve ostale segmente neophodne za stvaranje uvjeta za održavanje i podizanje životnog standarda na području Grada Splita.

U okviru projekta Otvoreni grad još su i iTransparentnost koji će pružati uvid u poslovanje Grada kroz pregled isplata prema svim pravnim subjektima. Posebno se istič i poglavlje mojProračun kao nastavak projekta iz 2018. kojim je Grad Split po prvi puta uključio građane u participativno planiranje proračuna bez ograničenja visine proračunskih sredstava u pogledu predlaganja projekata, što je i danas jedinstveni slučaj u Republici Hrvatskoj.

Uvidom u Financijske kartice putem online servisa građani i poslovni subjekti dobiti će informacije o međusobnim potraživanjima i obvezama s Gradom.

Otvoreni grad predstavljati će jedinstveno web odredište za upravljanje brojnim eUslugama, kojima Grad Split želi svojim građanima omogućiti pristup javnim informacijama te dodatno približiti rad Gradske uprave.