“Sustav ‘Otvorenog grada’ započeo je funkcionirati jutros u 10 sati.”
Izjava je to dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića koji je na jučerašnjoj konferenciji predstavio “Otvoreni grad” i novi proces digitalizacije gradske uprave.

-Građani će moći biti uključeni u cijeli proces, od mogućnosti davanja prijedloga, prihvaćanja toga prijedloga i u konačnici usvajanja toga prijedloga kao nekog budućeg sastavnog dijela proračuna. Zahvaljujem se partnerima u ovome projektu, a to su Renato Totić iz tvrtke T-com i gospodi iz Libusoft Cicom-a – kazao je Mate Franković koji je dodao kako ovaj sustav nije jedinstven, već on kao takav postoji i u drugim hrvatskim gradovima.

Franković je dodao kako se krenulo od nule te su išli korak po korak, a vrijednost implementacije ovakvog sustava Grad Dubrovnik je koštao oko pola milijuna kuna. Dijelu sustava, poput podataka iz proračuna, moguće je pristupiti bez registracije.

Sustav je podijeljen u tri kategorije, pa tako postoji sustav eDubrovnik – Građani upravljaju gradom, eDubrovnik – Financije i eDubrovnik – Digitalni obrasci.

-Sustav eDubrovnik – Financije je podijeljen na tri stavke, a to su: Transparentnost, Proračun, i Financijske kartice. Sustav transparentnosti omogućuje dnevni uvid u račune Grada Dubrovnika. Kada mi nešto platimo danas onda će sugrađani od sutra moći vidjeti što se sve platilo. Vjerujem da će to biti interesantno našim sugrađanima. Razvili smo cijeli sustav koji služi kako bi građani mogli pratiti gdje se što troši – rekao je Franković.

Naveo je primjer financiranja kulture za koju je kazao kako će ona dobiti ukupno 76 milijuna kuna proračunskih sredstava u 2021., a samo na administraciju i upravljanje otpada 53 milijuna kuna što se može vidjeti u ovome sustavu. Po pitanju sporta rekao je kako se on gleda isključivo kroz stavku Dubrovačkog saveza športova no dodaje kako se ne radi samo o tome iznosu, već postoje i druge kategorije koje se financiraju iz proračuna grada.

-Budi promjena koju želiš vidjeti u gradu, svi mi imamo ideje i ta ideja traži podupiratelja. Npr. netko želi da se uredi park u Pilama, netko želi školu, netko želi park za pse i onda ta ideja treba podupiratelje. Kada ih se pronađe onda se dođe i prijavi ideja u ovaj sustav “Vox populi”, onda se ide na glasanje, ali glasati mogu o toj ideji samo oni koji dolaze iz tog gradskog kotara. Vi ste ti koji odlučujete i koji kreirate sustav. – kazao je Franković.

-Ovdje smo omogućili građanima da ne skupljaju peticije nego da na ovaj način sudjeluju u radu, sve se ovo može podijeliti na društvenim mrežama i tako potaknuti ljude. Ovo je proračun otvorenog grada, građani imaju dnevne informacije i mogu otvoreno sudjelovati u radu i upravljanju gradom online – poručio je na kraju Mato Franković.

 

Poveznice:

www.glasistre.hr/hrvatska/dubrovnik-uveo-internetski-sustav-otvoreni-grad-723931

www.dubrovniknet.hr/gradani-od-danas-mogu-vidjeti-sve-financije-grada-predstavljen-otvoreni-proracun/