Prema novom Zakonu o lokalnoj samoupravi transparentnost poslovanja i komunikacije s građanima za sve jedinice lokalne područne i regionalne samouprave podiže se na novu razinu. Iako su županije, gradovi i općine u Hrvatskoj i do sada nastojale u velikoj mjeri pružiti svojim građanima uvid u poslovanje, financije i druge relevantne informacije, sada će biti potrebno uključiti moderna informatička rješenja kako bi se postigla potpuna transparentnost. Više nije dovoljno objaviti gotova izvješća u pdf, docx ili xlsx formatu jer Zakon kaže da informacije moraju biti lako dostupne i pretražive, a to je moguće samo u automatiziranom digitalnom sustavu koji maksimalno eliminira ručni rad – pripremu tablica i prijepis podataka. Idealno je rješenje koje sve važne informacije, ali i niz drugih digitalnih servisa i usluga građanima nudi na jednom mjestu. LC Platformu Otvoreno za transparentno komuniciranje s građanima već su implementirali neki hrvatski gradovi. Primjer Grada Kutine i Grada Splita pokazao je kako interaktivni online servisi koje građani koriste kao aplikacije u kojima pretražuju podatke, prate svoje predmete koji putuju kroz gradske službe tijekom obrade, ispunjavaju i predaju obrasce značajno mijenjaju korisničko iskustvo građana, a jasan uvid u proračun i financije grada jača povjerenje građana u gradsku upravu.

Novi standard donosi dobre vijesti i poduzetnicima jer će i oni sada lakše do informacija pogotovo ako i sami posluju s gradom. U članku objavljenom prije koji dan izdanju novac.hr Jutarnjeg lista, autor Bernard Ivezić osvrnuo se upravo na ovaj aspekt navodeći: „Poduzetnici koji posluju sa Splitom i Kutinom mogu preko web stranica tih gradova pratiti dinamiku isplate, kome sve plaćaju, što i koliko, kao i pronaći sebe na tom popisu kao potvrdu da im je sjela uplata. K tome, sve te isplate mogu pretraživati po poslovnom subjektu i OIB-u. Na sličan, transparentan način tretiraju i svoj proračun iz kojeg poduzetnici mogu vidjeti kakve projekte planiraju i hoće li u njima biti prostora i za njih. U Hrvatskoj je vrlo malo lokalnih jedinica s takvom praksom. No, to bi se trebalo promijeniti novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.“

U istom tekstu donosi i izjavu direktora LC-a, Marka Ignjatovića, koji kaže da je ovo znatno poboljšanje trenutačnog stanja. „Zakon koji je upravo izglasan i u kojem je baš transparentnost u fokusu potvrđuje da smo i ovaj put išli u pravom smjeru – ususret napretku. Transparentnost nije moguća bez automatizacije i digitalnih rješenja koja će podatke crpiti izravno iz sustava poslovnih informacija lokalnih jedinica i objavljivati ih u realnom vremenu.„ prisnažio je Marko Ignjatović.

Cijeli članak pročitajte OVDJE