Krajem prošlog tjedna, 29. siječnja 2021. godine, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, održana je 4. Porezna konferencija, gdje se diskutiralo o aktualnoj temi:

Porezna politika u post-pandemijskom razdoblju.

U jednom od dva panela sudjelovao je i direktor tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o., dr. sc. Marko Ignjatović.

Konferencija se održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija, a programski partneri bili su Institut za javne financije i Intra-europska organizacija poreznih uprava.

Događaj je održan uz ograničen broj sudionika u publici, uz video stream na YouTubeu, a cilj konferencije bio je potaknuti razmjenu ideja i mišljenja te pružiti praktične preporuke za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske kroz dijalog glavnih sudionika i predstavnika poreznih obveznika i države.

Uz predavanje na temu Izazovi porezne politike u Hrvatskoj koje je održao potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, održane su dvije panel diskusije o aktualnim poreznim temama:

  • Panel 1. Porezna politika nove generacije
  • Panel 2. Digitalizacija i ispunjavanje poreznih obveza

Drugi panel moderirao je Dražen Nimčević, partner u Deloitteu Hrvatska, a sudjelovali su: dr. sc. Marko Ignjatović, direktor tvrtke Libusoft Cicom, Nikolina Cvijetić, team manager u Expertum Consultingu te Boran Lončarić, osnivač i vlasnik GDi Grupe.

Na konferenciji je bilo riječi o porukama koje se odnose na potrebu daljnje prilagodbe poreznog sustava suvremenim gospodarskim prilikama, a poseban naglasak bio je na mjerama koje je Vlada RH donijela u okviru poreznog sustava kao odgovor na krizu prouzročenu pandemijom, ali i na potres koji je u nekoliko navrata zadesio Hrvatsku, dok je u kontekstu potrošnih poreza naglasak bio na trošarinama.

Zasebna rasprava provedena je na temu nužnosti daljnje digitalne i analitičke transformacije porezne uprave, planiranih aktivnosti Porezne uprave i drugih relevantnih tijela u smislu sprečavanja izbjegavanja plaćanja poreza i povećanja učinkovitosti naplate poreza, ali i jačanja internih procesa i transparentnosti države kod oporezivanja, ali i kod potrošnje.