Nakon što je gotovo sedam godina bio na snazi i u primjeni, zakonodavac je, kako proizlazi iz prijedloga novog Zakona, utvrdio kako stari Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta nije mogao ostvariti cilj i svrhu komasacije poljoprivrednog zemljišta. Dana 23. travnja 2022. godine stupio je na snagu novi Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, a nužnost donošenja novog Zakona, zakonodavac je obrazložio činjenicom kako na temelju Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta iz 2015. godine nije dovršen nijedan konkretan postupak, što je prema mišljenju autora ovog teksta poražavajuća činjenica. Međutim, u obranu zakonodavca moramo istaknuti kako je problem rascjepkanosti zemljišta na području Republike Hrvatske zapravo višestoljetni problem koji još uvijek nije riješen kako u interesu same države tako ni u interesu vlasnika zemljišta, a čemu u prilog ide dio obrazloženja Zakona o komasaciji zemljišta od 21. svibnja 1891. godine u kojem se navodi: Razciepkanost zemljištnoga posjeda postojala je u Hrvatskoj i Slavoniji od pradavnih vremena, ter je bila i jeste velikom zaprekom razumnog gospodarstva u zemlji, navlastito valjanog i uspješnog obrađivanja tla.
Je li zakonodavac uspio s novim Zakonom postupak komasacije učiniti jednostavnijim, efikasnijim i konkretnijim, vrijeme će pokazati, jedino se nadamo kako zakonodavac neće ponovno nakon  godina zaključiti kako je primjena i ovog Zakona neučinkovita.

Kako biste saznali sve odgovore i druge bitne informacije, pozivamo vas na čitanje cijelog članka Pojednostavljuje li zaista novi Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta postupak komasacije koji je za vas pripremila Vilma Plavčić, dipl.iur. Voditeljica Odjela pravnih poslova u LC-u.

Pročitajte cijeli članak >>>