U Zagrebu je danas 24.10. 2018. održano konzultantsko savjetovanje Zakon o komunalnom gospodarstvu – sve što trebate znati i kako to primijeniti na kojem su predavači listom prezentirali najbitnije novine i ukazali na najveće razlike u odnosu na stari Zakon.
Nakon više od 20 godina novi je Zakon donio niz promjena. Savjetovanje je otvorio g. Josip Bienenfeld iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja predstavivši Zakon u kratkim crtama. U svojem je izlaganju ukazao na to da je konačna verzija prilično drugačija nego je u bilo u prijedlozima. Uvodne odredbe Novog Zakona definiraju uspostavu komunalnog gospodarstva kao cjelovitog sustava obavljanja komunalnih djelatnosti, građenja i održavanja komunalne infrastrukture, te održavanja komunalnog reda na području JLS.
Toliko važnih promjena logično povlači i veliki broj nejasnoća koji se sada nameću onima koje Zakon obvezuje. Unatoč tome, svi se slažu da je novi Zakon uredio mnoga područja komunalnog gospodarstva koja su do sada bila pod različitim ili kontradiktornim odredbama različitih Zakona i propisa. Zakon o komunalnom gospodarstvu krovni je zakon za komunalno gospodarstvo kojim se uvode nova načela u skladu s kojima su dužne postupati JLS i osobe koje obavljaju komunalne djelatnosti. Novi Zakon u skladu je sa Zakonom o javnoj nabavi, Zakonom o koncesijama, Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti i Zakonom o lokalnim porezima.

U nastavku je g. Vedran Vukobrat, stručni konzultant iz LC-a vrlo detaljno prošao kroz najzanimljivije odredbe. Pojasnio je, na svoj osebujan, zanimljiv (pa i zabavan) način, cijelu bateriju nejasnoća i upozorio na mjesta i odredbe u kojima vreba opasnost od pogrešnog tumačenja ili spoticanja u provedbi. Sudionici Savjetovanja s pažnjom su pratili i vrlo agilno se uključili u raspravu. Pitanja su pljuštala sa svih strana pa je ostalo još jako puno materijala nad kojim se još treba zamisliti.

G. Mladen Kolarek, također konzultant iz LC-a je, u finalu prvog bloka, rastumačio važnost evidentiranja komunalne infrastrukture koje, iako je obvezno, ima iznimnu važnost za realizaciju i rast prihoda. Kolarek je predstavio informatičko rješenje koje tu obvezu može olakšati, pojednostavniti i učiniti efikasnom.
Kakvu ulogu ima Registar nekretnina i što za JLS znače Uređeni matični podaci Kolarek je predstavio kroz prizmu doprinosa povećanju prihoda JLS i pravednijoj naplati naknada i efikasnog upravljanja podacima.

Drugi je blok Savjetovanja dobrim dijelom protekao u interakciji između predavača, g. Vukobrata i publike pa je naizmjenično s tijekom svojeg izlaganja odgovarao na pitanja i tumačio najzanimljivije odredbe Zakona.
U žustroj je diskusiji u nastavku bilo toliko zanimljivo da je premašeno vrijeme predviđeno za Savjetovanje. Očito je da ima još jako puno tema za nastavak i još koje savjetovanje.