Stručni konzultanti LC-a vode vas kroz najvažnije teme vezane uz rad gradova i općina u izvanrednim uvjetima. U seriji LC WEBinara saznajte kako donijeti dobre odluke koje će vam omogućiti da kroz ova turbulentna vremena prođete brže i lakše.

Pridružite se i saznajte što možete i smijete poduzeti? Kako to uskladiti sa zakonskim odredbama, ali i s posebnim mjerama koje su sada na snazi?

 

1. WEBinar – četvrtak, 02.04.2020. u 10 sati (120′) 

Oslobođenje od komunalne naknade i pregled drugih mjera Vlade RH od utjecaja na lokalnu samoupravu

(Otvoreni WEBinar za sve LC korisnike – potrebna samo prijava)

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji zbog koronavirusa, Hrvatski Sabor donio je primjenom hitnog postupka niz zakona koji sadrže ekonomske mjere kojima bi se trebalo dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti za sve subjekte čija je poslovna aktivnost uslijed navedenih okolnosti smanjena i ugrožena.

Međutim, obzirom na upite kolegica i kolega iz naših gradova i općina, držimo važnim upozoriti na one zakone unutar istog paketa mjera koji u većoj ili manjoj mjeri mogu izravno utjecati na poslovanje jedinica lokalne samouprave, a riječ je prije svega, o intervencijama zakonodavca u Zakon o komunalnom gospodarstvu, Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te Opći porezni zakon.

Svakako pozdravljamo sve napore središnje države kojima se nastoji rasteretiti gospodarstvo i poduzetnike u ovom kriznom razdoblju, ali valja imati na umu kako je postupanje lokalne samouprave uređeno postojećim kompleksnim normativnim okvirom te kako bi svi zahvati u opće i pojedinačne akte koje donose gradovi i općine unutar svoje nadležnosti trebali biti zakoniti i operativno provedivi.

Stoga će, a slijedom navedenoga, naš kolega i pravni savjetnik Vedran Vukobrat u prvom LC WEBinaru obraditi sljedeće teme:

  • izmjene Zakona o komunalnim gospodarstvu i mogućnosti oslobađanja od plaćanja obveznika komunalne naknade
  • izmjene Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i obustava plaćanja spomeničke rente
  • mogućnost odgode i obročne otplate javnih davanja u skladu s dopunama Općeg poreznog zakona
  • komentar nekih praktičnih mogućnosti te mogućih posljedica predmetnih intervencija na poslovne procese i naplatu prihoda po normalizaciji situacije

Pozivamo sve sudionike da svoja pitanja pošalju unaprijed na e-mail: vedran.vukobrat@spi.hr kako bi naši stručnjaci pripremili što kvalitetnije i obuhvatnije odgovore

Uključite se u raspravu, pitajte, predložite, podijelite svoje iskustvo


Pridružite se i u narednim LC WEBinarima u okviru kojih ćemo obraditi i druge aktualne teme vezane uz trenutnu situaciju, a o čemu ćemo vas svakako pravodobno informirati!