LC intenzivno prati sve informacije oko uvođenja eura i već sada poduzima mjere prilagodbe sustava tom prijelaznom periodu i uvođenju eura. Kao i uvijek do sada, pripremit ćemo sve potrebno kako bi se cijeli proces odvio što jednostavnije za sve naše korisnike.

Ne bude li nekih promjena, sukladno najavama iz Hrvatske narodne banke i Vlade RH, euro bi trebao postati sredstvo plaćanja u Hrvatskoj 01.01.2023.

Nakon provedenog javnog savjetovanja, na sjednici održanoj 23. prosinca 2020. Vlada RH donijela je Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom. Za planiranje, praćenje i koordiniranje provedbe svih aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom bit će zadužena koordinacijska tijela, a središnju će ulogu imati Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Prema Nacionalnom planu zamjene hrvatske kune eurom (NN 146/2020) šest mjeseci prije uvođenja eura, dakle od 01.07.2022., na snagu stupa obveza prikazivanja cijena u obje valute: kunama i eurima, te će ta obveza trajati godinu dana nakon uvođenja eura, tj. do 31.12.2023. Također, održano je i javno savjetovanje na temu uvođenja eura, na kojem je rečeno da će se plan proračuna za 2023.g. raditi u eurima.

Očekujte obavijesti o svim bitnim informacijama, a pripremamo i specijalizirane radionice s relevantnim gostima, o čijem ćete terminu održavanja također biti na vrijeme obaviješteni.

U međuvremenu, sve službene novosti oko uvođenja eura možete pratiti OVDJE.