U petak, 19. lipnja 2020., u zagrebačkom hotelu Westin održana je „Cemetery conference“ velika konferencija o grobljima. Sudionike je u ime organizatora, Časopisa Komunal, pozdravio g. Marijan Kavran otvorivši konferenciju najavom zanimljivog programa i aktualnih tema iz područja poslovanja groblja.
Na samom početku, u prvom bloku, glavna tema je bila utjecaj pandemije na operativno poslovanje groblja.
Sugovornici su iz različitih aspekata komentirali novonastalu situaciju uvjetovanu virusom COVID-19 te posljedice koje su nastale u poslovanju komunalnih društava koji se između ostalog bave i održavanjem groblja diljem Hrvatske (Osijek, Zagreb, Zadar, Rijeka…). Ovaj virus je dodatno upozorio na problematiku groblja koja se premalo financiraju i komunalnom sektoru je po tom pitanju potrebna pomoć države jer lokalna samouprava jednostavno nije u mogućnosti priskrbiti dovoljno sredstava za groblja koja su, moramo napomenuti, i kulturna baština države.
No osim virusa našu metropolu je zadesio i strašan potres o čemu nam je više rekao Patrik Šegota, direktor Gradskih groblja Zagreb d.o.o. Potres je oštetio Mirogojske Arkade, 4 tornja crkve Krista Kralja te oko 6000 grobnih mjesta. Gospodin Šegota osvrnuo se i na problematiku oko sanacije spomenika kulture.
Za sanaciju je potrebno u prvoj fazi napraviti kompletnu dokumentaciju što je skup i dugotrajan proces koji može trajati i do 8 mjeseci te bitno usporava sam proces sanacije.
Drugi tematski blok bio je fokusiran na kulturnu baštinu i turističku valorizaciju u kontekstu novih prioriteta. U prvom djelu povjesničarka umjetnosti Diana Glavočić prezentirala je stvaralaštvo kipara Ivana Rendića. Nakon prezentacije vodila se rasprava oko izrade i ažuriranja popisa te brendiranja znamenitih pokojnika. Naime problem se javlja kada nasljednici grobnica naših poznatih ličnosti nisu u mogućnosti plaćati skupo održavanje, a grobnice nisu zavedene kao spomenik kulture. U tom slučaju Ministarstvo kulture zaparavo ne može reagirati.
Treći tematski blok bio je vezan uz financiranje investicija na grobljima i korištenju EU sredstava. Zanimljiv dio rasprave vodio se i oko mogućnosti korištenja EU fondova ali i podrške ulaganjima od strane inozemnih veleposlanstava.
Groblja su definitivno osim posljednjih počivališta pokojnika, kulturna baština i turističke destinacije za koje zanimanje raste iz dana u dan.
Predstavnici LC-a na konferenciji Vedran Vrhovac i Zvonimir Petrinić, stručni konzultanti, predstavili su LC GIS aplikaciju te nove mogućnosti vezane uz na problematiku groblja. Njihovo je izlaganje potaklo veliko zanimanje pa su i nakon konferencije nastavili sa zanimljivim diskusijama o toj temi. Pogotovo je zanimljiv razgovor bio s direktorom Gradskih groblja Zagreb gospodinom Šegotom.
On je naveo da ne postoji službeni registar pokojnika već ga svako komunalno društvo na području lokalne samouprave vodi za sebe i svoje potrebe. Jedan službeni registar na razini države definitivno bi bila polazišna točka za sva daljnja planiranja. Gradsko groblje Mirogoj ima tražilicu pokojnika koja prilikom upisa ispisuje podatke o pokojniku, oznaku grobnog mjesta i fotografiju oštećenja nastalog uslijed potresa ako ga ima. Za Mirogojske Arkade postoji virtualna šetanja pa je online moguće vidjeti oštećenja. Na Mirogojskom groblju je oko 100 km uređenih staza koje se u budućnosti, a praćeni idejom mnogih europskih gradova, planiraju zavesti i kao staze za trčanje. Konferencija i razmjena znanja i iskustava očigledno je bila edukativna poticajna i vrlo korisna.