Objavljeno: 01.10.2019.

Ovogodišnja LC Konferencija Panorama nadmašila je očekivanja i brojem sudionika i predavača, ali i novim sadržajima koji su, iako organizirani po prvi put, bili popunjeni do posljednjeg mjesta. Od 25. do 27. rujna u zagrebačkom Hotelu Panorama ugostili smo više od 1500 sudionika. To je, dakako, novi rekord.

 

U srijedu, prvog dana konferencije, već od ranog jutra počelo je usavršavanje u području javne nabave na kojem je pravo na bodove za produženje certifikata ostvarilo 50 polaznika. Gotovo istovremeno su se u drugoj velikoj dvorani na konzultantskom savjetovanju okupili sudionici 1. Susreta pravnika u lokalnoj i područnoj samoupravi, a nešto kasnije počeo je i prvi cITy Forum za informatičare i ljude od tehnologije. Pravnici su se bavili aktualnim temama iz svoje domene, tumačenjima novih zakonskih obveza i propisa, Zakonom o zemljišnim knjigama, Ovršnim zakonom, komunalnom naknadom, novom uredbom o uredskom poslovanju i drugim gorućim temama, a informatičari tehnološkim dostignućima, novim rješenjima i razmjenom saznanja stečenih u praksi.

 

Drugog dana LC Konferencije, na 10. Savjetovanju pročelnika ugostili smo oko 300 sudionika koji su pratili izlaganja stručnih predavača i gostiju. Savjetovanje su otvorili g. Marko Ignjatović, direktor LC-a i g. Vedran Vukobrat, pravni savjetnik iz LC-a pozdravivši prisutne i najavivši zanimljiv i sadržajan dan. U uvodnom dijelu obratio se i Željko Turk, gradonačelnik, Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, suorganizatora Savjetovanja.

 

U nastavku je svoje izlaganja iznijela gđa Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka iz Ministarstvo financija koja je pojasnila koje sve novosti donosi nova uredba o fiskalnoj odgovornosti. G. Božo Vuletić-Antić, pomoćnik glavnoga državnog revizora za reviziju učinkovitosti Državnog ureda za reviziju predstavio je nove ovlasti i prekršajne sankcije Državnog ureda za reviziju. Pravni savjetnik tvrtke LIBUSOFT CICOM, g. Vedran Vukobrat, dao je tumačenje aktualnih tema vezanih uz Opći porezni zakon. O povredama obveza iz radnog odnosa govorio je g. Ante Galić, pročelnik Tajništva Grada Šibenika. Što nam je donijela obveza primjene eRačuna od 1. srpnja 2019. objasnio je, na kraju prvog bloka tema, g. Mario Erceg, voditelj Ureda razvojnih projekata tvrtke LIBUSOFT CICOM.

Drugi blok započeo je zanimljivom temom o upisu komunalne infrastrukture u zemljišne knjige koju je iznijela gđa Ana Marija Končić, voditeljica zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama. Odmah zatim g. Mladen Kolarek, voditelj Odjela prostornih projekata LC-a dao je detaljan uvid u obveze vezane uz komunalnu infrastrukturu prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu. O nadležnostima komunalnih i poljoprivrednih redara govorio je g. Matko Lovreta, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Makarska nakon čega je gđa Sonja Polonijo, savjetnica za razvoj iz Eko-Murvice d.o.o. iz Crikvenice objasnila obvezu vođenja odvojenog računovodstva za komunalce prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Novosti u postupku ovrhe predstavio je g. Vedran Vukobrat, pravni savjetnik LC-a i time zaključio drugi blok.

U trećem dijelu Savjetovanja, o digitalizaciji gradske uprave, otvorenosti prema građanima, iProračunu i o tome što je Gradski portal govorio je Tomislav Knežević, Voditelj Odjela prodaje i marketinga LC-a tvrtke koja je u posljednjih nekoliko mjeseci ostvarila uspješnu suradnju upravo na projektima digitalizacije s Gradom Kutinom.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuvši kako je jedan od važnih ciljeva digitalizacije transparentnost koju Grad Kutina svojim građanima pruža upravo kroz projekte iProračun kao i servis informiranja građana. Govoreći o zadovoljstvu suradnjom s tvrtkom LIBUSOFT CICOM, g. Babić je podsjetio da je Grad Kutina jedan od prvih korisnika digitalne gradske riznice (još od 2005.) u koju su do danas uključeni svi proračunski korisnici grada. Sam gradonačelnik korisnik je i iČelnika, informatičkog rješenja, također iz LC-a, koje mu omogućava uvid u gradske financije, investicije, projekte i stanje proračuna. Pomoćnica ministra gđa Zrinka Bulić iz Ministarstva uprave RH čestitala je Gradu Kutini i g. Zlatku Babiću na viziji i na uspješnim projektima. Ministarstvo uprave također je pokrenulo niz projekata kojim nastoji nadoknaditi nešto sporiji proces digitalizacije javne uprave i kako je rekla: „sada trčimo sprint na maratonskoj stazi“ ali projekti su kvalitetni i omogućit će jedinicama lokalne samouprave da i same pokrenu projekte digitalne transformacije. Prije svega tu su podaci, dostupnost i otvorenost podataka iznimno je važna a „podaci su danas gorivo, nafta današnjeg doba i upravo na njima će se razvijati brojni servisi koji će značajno utjecati na unaprjeđenje funkcioniranja gradova i života“ rekla je gđa Bulić.

  

U nastavku je gđa Nikolina Pratzer, savjetnica iz Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske predstavila novu uredba o uredskom poslovanju koja sve više zaokuplja pažnju JLS obzirom da donosi niz novih obveza ali i redefiniranje brojnih procesa kao uvod u istinsku digitalnu transformaciju. Godinu dana primjene GDPR-a u svom je predavanju prezentirala gđa Ivana Žiljak, viša savjetnica u Službi za zaštitu osobnih podataka u AZOP-u.
Novu uredbu o ocjeni investicijskih projekata sudionicima su protumačile Mihaela Grubišić Šeba i Sunčica Šimić iz Odvjetničkog društva Kovačević Prpić Simeunović.

U isto vrijeme, u svim dvoranama konferencijskog centra održane su LC radionice za koje se doslovce tražilo mjesto više.

 

Radionica iznenađenja koja se odvija četvrtkom dolazi kao svojevrsna nagrada nakon dugog radnog dana pa se je svi nestrpljivo iščekuju, a ove je godine mnoge uveselila i vrijednim nagradama koje su dodijeljene u velikoj nagradnoj igri. Glavna nagrada izazvala je uzdahe oduševljenja (pa i zavisti) jer sretnoj se dobitnici smiješi odmor na svjetioniku (doslovno najšira perspektiva). No, svi zajedno su se dobro zabavili i nasmijali na kazališnoj predstavi „Ja tata“ koju je posebno za ovu prigodu izveo Rakan Rushaidat iz kazališta Exit. Pravo je opuštanje uslijedilo tek nakon toga na LC Partyju na kojem su dojmovi sređivani uz glazbu i druženje.

Treći dan LC Konferencije, počeo je u prepunoj velikoj dvorani Hotela Panorama plenarnim skupom na kojem su predstavljeni projekti tvrtke LIBUSOFT CICOM pokrenuti između dvije Panorame, kao i nove usluge i rješenja.

 

Unatoč tome što je u petak konferencija ulazila u završnicu, stručne radionice su bile popunjene do posljednjeg mjesta i do posljednje minute. Posebno je veliko zanimanje bilo za radionicu o eRačunima što svjedoči o tome da organizator itekako dobro poznaje aktualne izazove i odgovara na njih u pravom trenutku.

Još jednom smo sagledali stvari iz najšire perspektive.
Vidimo se na LC Konferenciji Panorama 2020.