Grad Split sve isplate iz proračuna učinio u potpunosti vidljivima javnosti

Otvoreni grad, web platforma namijenjena građanima Splita, dobila je još jedno važno odredište – iTransparentnost putem koje je omogućen uvid u sve isplate iz Proračuna Grada Splita prema svim pravnim osobama. Dio je to projekta digitalizacije gradske uprave, uvođenja Proračunskog računovodstva i Riznice, koji Grad Split realizira u suradnji s tvrtkom LIBUSOFT CICOM.
Ova će platforma u konačnici biti središnje mjesto za upravljanje brojnim e-uslugama, kojima Grad Split želi svojim građanima omogućiti pristup javnim informacijama, podići stupanj transparentnosti i dodatno približiti rad Gradske uprave – digitalno, transparentno i dostupno.
Za dobivanje informacija o isplatama iz proračuna dovoljno je u tražilicu iTransparentnost upisati podatak o nazivu primatelja ili OIB nakon čega se prikazuju podaci o svim isplatama za proračunsku 2020.
Aplikacija na dnevnoj bazi daje pregled svih isplata prema pojedinim pravnim subjektima, a u narednoj fazi bit će dostupne i informacije o isplatama prema fizičkim osobama.

“Radi se o jedinstvenom projektu u Republici Hrvatskoj, kojim je prije svega cilj približiti i predočiti građanima i svim zainteresiranim korisnicima svaku isplatu iz gradskog proračuna, a daljnjim aktivnostima u okviru projekta Otvoreni grad i dodatno približiti rad Gradske uprave čime Grad Split postaje predvodnik u transparentnosti i digitalizaciji poslovanja” – rekao je za javnost Dragan Brtan, pročelnik upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling.

Podsjetimo, na splitskoj platformi Otvoreni grad već je aktivan iProračun koji građanima pruža uvid u proračun i sve njegove stavke i detalje, a do jeseni je u planu i aplikacija za participativno budžetiranje mojProračun preko koje će građani predlagati na koji način i gdje treba usmjeriti sredstva u proračunu.
Time građani grada Splita ne dobivaju samo uvid nego i mogućnost sudjelovanja u planiranju proračuna pa i podizanju standarda po svojoj mjeri u svojem gradu.