Danas je na konferenciji za medije održanoj u Gradu Bjelovaru gradonačelnik Dario Hrebak objavio da je građanima Bjelovara odsada dostupan novi digitalni servis – Sustav informiranja građana (SIG), rješenje koje ubrzava proces obrade i praćenja predmeta koje su građani predali Gradu. Putem sustava SIG građani mogu u svakom trenutku doznati stupanj riješenosti svojeg predmeta. Riječ je o suvremenom informatičkom rješenju tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o.
SIG je dostupan na na internetskim stranicama Grada Bjelovara, a građani na sustav pristupaju vlastitim PIN-om koji dobiju u Pisarnici Gradske uprave. Sustav je dostupan putem računala, tableta ili mobilnog uređaja, a sve informacije se generiraju u realnom vremenu.

O funkcioniranju SIG-a i njegovim dobrobitima izvijestili su bjelovarski gradonačelnik Dario HrebakMarko Ignjatović, direktor tvrtke LIBUSOFT CICOM, konzultantica za implementacijske projekte LC-a, Jagoda Vujnović Bajac te projektant Ivan Valentić također iz LC-a.

„Ovo je je još jedan korak naprijed u digitalnom razvoju Grada Bjelovara i još većoj otvorenosti prema građanima koji imaju pravo znati kako radi Gradska uprava i na kojem je stupnju obrade njihov predmet. U svakom trenutku, nakon što ukucaju PIN koji dobivaju pri urudžbiranju predmeta, moći će vidjeti kod kojeg je službenika i što se napravilo do tog trenutka. Meni, kao gradonačelniku, to daje još veći uvid u rad zaposlenika.“,  rekao je gradonačelnik Hrebak.

„Sustav informiranja građana nije jedini sustav tvrtke LC koji Grad Bjelovar koristi. Tu je i Uredsko poslovanje, kao svojevrsna platforma na koju se oslanja SIG, zatim iČelnik rješenje za interaktivni uvid u poslovanje Grada, namijenjen isključivo čelnicima te sustav KOMIS putem kojeg Grad prati i upravlja prihodima. Suradnja s Gradom Bjelovarom, partnerska je i ocjenjujemo je vrlo uspješnom i kvalitetnom. Specifičnost digitalne transformacije gradova u Hrvatskoj jest u tome što nije moguće koristiti internacionalna informatička rješenja, već treba napraviti vlastita, uskladiva s hrvatskim zakonima i primjenjiva u hrvatskim poslovnim procedurama. Upravo zato je ovakva suradnja od esencijalne važnosti. Digitalizacija vodi učinkovitijem, transparentnijem i bržem poslovanju što pridonosi kvaliteti i boljem standardu života građana. Gradonačelnik Grada Bjelovara prepoznao je to i krupnim koracima vodi svoj Grad digitalnoj transformaciji jer je kao ishodište razvoja u fokus stavio potrebe građana.“, rekao je Marko Ignjatović, direktor LC-a.
Podsjetimo, Grad Bjelovar je prije nešto više od mjesec dana predstavio projekt Bjelovar – prvi hrvatski digitalni grad, a upravo taj projekt prethodio je i uvođenju Sustava informiranja građana u smislu što bolje i otvorenije komunikacije s građanima.