Objavljeno 18.04.2018.
 
Konferencija  pod nazivom Pametnim rješenjima do održivog grada, održana jučer na Zagrebačkom velesajmu, u fokus je stavila konkretna rješenja i postojeće strategije implementacije pametnih rješenja u svrhu održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima.
Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović pozdravio je prisutne i u samom uvodu skrenuo pažnju na jedan od prioritetnih ciljeva uvođenja pametnih rješenja u naše gradove.
„Svi smo svjedoci mode iseljavanja mladih iz Hrvatske. Kada smo pripremali konferenciju shvatili smo da je jedna od zadaća primjena smart rješenja u gradovima da se smanji broj onih koji će odlaziti iz Hrvatske, tako da se pametnim rješenjima privuku investitori koji će zaposliti nove ljude, da kroz pametne gradove rješavamo goruće ekonomske probleme“, rekao je. U nastavku su sudionici svojim temama odgovarali na aktualna pitanja koliko je koncept pametnoga grada zaživio u Hrvatskoj, koliko je napredovala primjena smart city usluga te što se poduzima u vezi s infrastrukturnim rješenjima, rješenjima mobilnosti, sustavima javne rasvjete, energetski učinkovitom gradnjom, smanjivanjem emisije CO₂ i primjeni obnovljive energije.

Za Okruglim stolom gostovali su Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predstavnik Udruge gradova, te Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba. Raspravu su moderirali Dario Runtić iz Udruge gradova i Tin Bašić, domaćin, novinar Lidera.
Bjelovar je zasad jedini hrvatski grad koji želi napraviti kompletnu digitalnu upravu za što će trebati godina i pol dana, a tijekom dvije-tri godine korištenja novog sustava uštedjet će novac uložen za taj projekt. Mirka Jozić je istaknula da Grad Zagreb radi na smart city strategiji a u roku dvije godine digitalizirat će kompletnu gradsku upravu. Karlovac je prvi grad koji se povezao na bazu Porezne uprave, taj sustav u gradskoj upravi koristi se dvije godine, a gradskoj blagajni uštedio je od pola milijuna kuna. Osim toga Karlovac ulaže značajna sredstva u prometnu i komunalnu infrastrukturu što je važno za privlačenje investitora. U Jastrebarskom su razvili sustav za praćenje kapitalnih projekata preko kojeg se prati financijski aspekt provedbe, a g. Novosel je istaknuo da imaju i rješenje koje prati kompletnu imovinu grada. Gradonačelnik Rijeke Obersnel tvrdi da je smart city modni hit, ali da je svatko nastojao primijeniti najbolja rješenja. Tako je Rijeka još 2003. uvela elektronički potpis što hrvatska država tek priprema. U planu je stvaranje centra za provedbu digitalne transformacije, a drugi projekt je centar kompetencija za pametne gradove, vrijedan 150 milijuna kuna, od kojih će 112 milijuna kuna dobiti iz fondova EU. Zaprešić iznimnu pozornost posvećuje razvijanju projekata pametnog okoliša, a jedan je praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorijama.

Gosti iz Nizozemske, Njemačke i Švedske prezentirali su svoja postignuća i na primjeru gradova Amsterdama i Berlina te iskustava u Švedskoj. Aik van Eemeren iz Amsterdama ustvrdio je da konzervativno ustrojene vlade nemaju odgovor na sve zahtjeve građana i privatnog sektora koje nameće digitalna revolucija. U Amsterdamu je u punom zamahu inovacijski program grada Amsterdama, pod nazivom Future Gov. Program je zadužen za koordinaciju blockchaina i pilot projekata Amsterdama, a van Eemeren Amsterdam vidi kao mjesto eksperimenta za široki spektar inovativnih projekata u javnom prostoru, infrastukturi i samoj gradskoj upravi.
 
Svoj obol konferenciji dali smo i mi, tvrtka Libusoft Cicom. U prezentaciji o digitalnoj transformaciji grada Marko Ignjatović, direktor sektora financija i logistike govorio je o rješenjima koja LC projektira i realizira prvenstveno na osnovu prepoznavanja potreba građana ali i čelnika na kojima je odgovornost i zadaća za implementaciju i provedbu. Predstavio je iČelnik, napredno IT rješenje namijenjeno upravo čelnicima kako bi dobre i pametne odluke donosili brzo i argumentirano.
„U digitalnoj transformaciji gradova najvažnija je optimizacija poslovanja, transparentnost, jednostavnost i učinovitost.“, zaključio je na kraju.

(fotografije: Lider Media)

​