Brojni gosti, gradonačelnici, načelnici i pročelnici s podučja Istarske županije i Primorsko-goranske županije prisustvovali su 7. koordinaciji grado/načelnika i učinkovitoj organizaciji JLS Poreč 2016, održanoj u srijedu, 20. travnja u hotelu Parentium u organizaciji naše tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o.

Organizator ​Koordinacije grado/načelnika i učinkovite organizacije jedinica lokalne samouprave je naša tvrtka LIBUSOFT CICOM uz pokrovitelje Koordinacije Grad Poreč i Udruga gradova.

Koordinacija se bavila nizom aktualnih tema u svakodnevnom radu čelnika JLP(R)S, pri čemu su prezentacije naših gostiju predavača te LC konzultanata obradile područja kao što su važnost političkog marketinga za postizanje što boljih rezultata na lokalnim izborima 2017, osiguranja i odgovornost čelnika za imovinu JLS, otvorena pitanja uz financiranje udruga i drugih organizacija civilnog društva, upravljačka odgovornost gradonačelnika prema novom Zakonu o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru, upravljanje imovinom s osvrtom na nalaze revizije i preporuke za donošenje strategije, uređenje stanja zemljišnih knjiga za provedbu infrastrukturnih projekata u JLP(R)S, povećanje prihoda otkrivanjem novih kvadrata za naplatu komunalne naknade, te uz druge teme odgovorili na brojna zanimljiva pitanja naših gostiju.

Okupljene predstavnike općina i gradova na početku je pozdravio naš domaćin, gradonačelnik Edi Štifanić, koji je izrazio zadovoljstvo što se ovakav tip okupljanja održava upravo u Poreču. "Uz činjenicu da zajedno s Poreštinom čini deset posto cijelog hrvatskog turizma, te je prepoznat kao domaćin brojnih manifestacija, Poreč je i grad poduzetništva, grad koji radi sustavno, planski i svakodnevno i grad koji stalno ulaže u svoju infrastrukturu koja je temelj gospodarskog razvoja," rekao je Štifanić.

Krešimir Macan, direktor tvrtke Manjgura, dinamičnom prezentacijom proveo nas je kroz pet "stvari" koje je dobro znati godinu dana prije lokalnih izbora uz napomenu na kraju svog predavanja: "Morate početi već sad raditi, oformiti ekipu, naručiti ankete jer je istraživanje javnog mijenja jako bitno, osmisliti izbornu kampanju četiri tjedna prije izbora je nemoguća misija".

Zatim je slijedila prezentacija koja je pojasnila osigurateljni program i odgovornosti čelnika za imovinu JLS gdje je gospodin Boris Duras, predstavnik firme Interpartes za posredovanje u osiguranju i reosiguranju na kraju predavanja prenio i primjere iz prakse.

Voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela Stalne službe u Sesvetama OSG Zagreb, gospođa Ana Marija Končić, navela je što je potrebno da bi uredili stanje zemljišnih knjiga za provedbu infrastrukturnih projekata u JLS. Odmah na početku prezentacije, gospođa Končić navela je najbitniji zaključak: "Prije početka bilo kojeg projekta trebaju biti uređeni imovinsko pravni odnosi".

LC konzultanti Mario Erceg, Katica Burian, Rade Ignjatović, Marko Ignjatović, Vedran Vukobrat svojim prezentacijama obuhvatili su teme poput prednosti korištenja zajedničkih podataka JLS i trgovačkih društava u njihovom vlasništvu, upravljačka odgovornost gradonačelnika prema novom Zakonu o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru, učinkovitost upravljanje imovinom JLS s preporukama Državnog ureda za reviziju, otvorena pitanja uz financiranje udruga i drugih organizacija civilnog društva, a uz prezentaciju projekta GeoKOMIS pojašnjeno je kako povećati prihode od komunalne naknade.

Nakon radnog dijela Koordinacije uslijedio je zajednički ručak za sve sudionike skupa, kako bi se još bolje upoznali i međusobno povezali i koristimo priliku da se još jednom zahvalimo gradonačelniku Edi Štifanić​ i predivnom gradu Poreču na gostoprimstvu i lijepim trenutcima ovogodišnje Koordinacije.
Ujedno Vas pozivamo na Koordinaciju grado/načelnika Zadar 2017 koja će se održati u travnju 2017.