Objavljeno: 10.05.2019.

„Kontroleri su ekonomska savjest, šaptači lavovima. Oni su interni savjetnici na putu održivog uspjeha.“ Rekla je na, jučer održanoj konferenciji o kontrolingu, gđa. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića. Što je kontroling i kakva su iskustva onih koji su već uveli kontroling u svoje kompanije jučer je, u zagrebačkom Hotelu Sheraton, imao priliku saznati nemali broj sudionika.

Konferenciju Nova uloga kontrolinga u transformaciji biznisa organizirala je tvrtka Altius savjetovanje. To je već 11. po redu konferencija o kontrolingu na kojoj redovito sudjeluju predstavnici tvrtki javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i predstavnici udruga čija je djelatnost usmjerena na razvoj gospodarstva i poduzetništva u Republici Hrvatskoj.
Ovaj je skup otvorio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Zagreb g. Zlatan Frelih koji je u svojem izlaganju iznio iskustva vezana uz uvođenja kontrolinga u HGK. Objasnio je kako su još 2014. prepoznali potrebu i od tada u HGK na razvoju kontrolinga kontinuirano rade i proširuju doseg kroz cijelu svoju organizaciju, a učinci su itekako vidljivi.
„Danas je kontroling u modernom upravljanju neizostavan bez obzira radi li se o privatnom ili javnom sektoru. U vrijeme visokih troškova i rastućih potreba društva, nužno je da se resursima upravlja optimalno što je jedna od bitnijih značajki kontrolinga.“, rekao je g. Frõhlich. 

Ispred tvrtke LIBUSOFT CICOM sudionicima se obratila gđa. Katica Burian, savjetnica za razvojno-implementacijske projekte. U svojem je govoru gđa Burian objasnila put kojim je tvrtka LC prošla do danas na pragu finalizacije uvođenja kontrolinga. "Tvrtka Libusoft Cicom osnovana još prije 27 godina počela je kao mala obiteljska tvrtka čiji su osnivači dvije obitelji – Ignjatović i Burian. LC je danas, moglo bi se reći, među najvećim IT tvrtkama u Hrvatskoj. Tvrtka koja je svo vrijeme rasla (i raste) prepoznala je prije godinu dana potrebu za uvođenjem kontrolinga koji će osigurati da tvrtka zadrži trend i dalje ostane predvodnik u svojoj domeni. Zbog toga je lani i započela intenzivna suradnja s tvrtkom Altius na uvođenju kontrolinga u LC.", rekla je gđa Burian

Iznimno zanimljive teme iznijeli su i drugi gosti predavači ali i sama gđa. Andrea Švigir, direktorica tvrtke Altius koja je rekla da kontroling u Hrvatskoj još uvijek nije shvaćen kao funkcija pomoći menadžmentu već se često shvaća kao neka vrsta kontrole. No, ipak postoji značajan pomak u percepciji kontrolinga što dokazuje sve veći broj mahom uspješnih poduzeća koja ga uvode ili su već uveli. Dokaz tome je i veliko zanimanje za netom održanu konferenciju koja itekako pridonosi gradnji te nove percepcije.