Zadnji puta smo vas informirali o toj temi krajem osmog mjeseca s naslovom Fiskalizacija – nagovještaji za skoru budućnost. I eto, ta skora budućnost nam je stigla.
 
Početkom ovog mjeseca, Sabor je izglasao Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom i saznali smo kako će konačno izgledati proces fiskalizacije u našoj zemlji. Istina je, da je Zakon otvorio niz nedoumica i pitanja oko njegove primjene, za koje je bilo rečeno da će sve biti objašnjeno u Pravilniku uz Zakon, ali rok za njegovo izlaženje je mjesec dana od dana prihvaćanja Zakona. I pored obećanja da će on osvanuti i prije tog roka, još ga do danas (18.12.) nismo uspjeli pročitati.
 
Podsjetit ćemo vas stoga na stvari koje su neprijeporne i na obveze korisnika koje proizlaze iz tog Zakona. Osnovne pretpostavke i uvjeti koji su dani u Zakonu su korištenje programske podrške za elektroničko potpisivanje elemenata računa te internetsko povezivanje za elektroničku razmjenu podataka s Ministarstvom financija, Poreznom upravom.
 
Fiskalni račun bi stoga bio ispis gotovinskog računa (plaćen gotovinom, karticama, čekovima) koji bi, osim standardnih podataka, sadržavaoZaštitni kod i JIR (Jedinstveni Identifikator Računa).
 
Obveznici fiskalizacije (propisano člankom 3. Zakona o fiskalizaciji) se uključuju u proces fiskalizacije prema sljedećem terminskom planu (članak 37.):

  • Od 1. siječnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu bez obzira na djelatnost koju obavljaju te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).
  • Od 1. travnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije koji nisu obuhvaćeni stavkom 1. ovoga članka i to obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.
  • Od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije.
  • Ministar financija propisat će pravilnikom način testiranja sustava elektroničkih naplatnih uređaja koje mogu provesti obveznici fiskalizacije prije početka obveze fiskalizacije.

Pozivamo naše korisnike da provjere u koju kategoriju spadaju, kako bi mogli dobiti programsku podršku na vrijeme, u skladu s tim rokovima.
 
Inače, programi su spremni, fiskalizacija unutar aplikacije 106 Maloprodaja predviđena je za sve račune, dok će se unutar aplikacija 101 Veleprodaja i 105 Fakturiranje ona obavljati samo za račune kojima odredimo način plaćanja kao gotovinsko plaćanje.
 
Ali programska podrška nije jedini preduvjet koji se mora ispuniti. Potreba je svakog korisnika da u FINI dobije (nabavi, odnosno kupi) digitalni certifikat kojim će se digitalno potpisivati elementi računa koji se dostavljaju Ministarstvu financija, Poreznoj upravi. Cijena tog certifikata je 300 kn za rok važnosti od 5 godina, što znači 60 kn na godinu dana.
 
Drugi uvjet koji si mora osigurati korisnik je internetska komunikacija na samoj blagajni, kako bi se svaki račun mogao poslati Poreznoj upravi radi on-line dobivanja JIR-a (koji se ispisuje na samom računu) te prethodne prijave poslovnog prostora.
 
Podsjećamo da će naše aplikacije imati na vrijeme ugrađene sve ove posebnosti vezane uz fiskalizaciju, ali će trebati provesti, neposredno prije primjene fiskalizacije, instaliranje nove verzije programa i prije toga napraviti edukaciju svih korisnika koji operativno koriste tu aplikaciju.
 
Ukoliko su vam ove i sve vanjske informacije dovoljne te imate ispunjene sve uvjete, spremni smo se zajednički upustiti u proces fiskalizacije.
 
Ukoliko imate još pitanja, a mi vam možemo pomoći, slobodno nam pošaljite svoja pitanja i mišljenja na info@spi.hr i obavezujemo se poslati brzi odgovor te pronaći zajednička rješenja.
 
ČPP: Najčešće pitanje koje se postavlja ovih dana dolazi nam od komunalnih društava, a tiče se izdavanja računa za sve ostale usluge koje navedeno komunalno društvo može pružati po pojedinačnom zahtjevu, kao na primjer usluga pražnjenja septičke jame, usluga odvoza glomaznog otpada i drugo. Takvi računi nisu izuzeti iz obveze fiskalizacije, ali samo ako su načini plaćanja u skupini fiskalne gotovine (gotovina u užem smislu, ček, kartica).

Ako se izdaju računi koji predviđaju transakcijsko plaćanje (s jednog na drugi žiro račun ili plaćanjem putem opće uplatnice), ne treba se obavljati postupak fiskalizacije prema Poreznoj upravi, u smislu dobivanja i ispisivanja JIR-a (niti ZKI). Naše aplikacije 105 Fakturiranje i 101 Veleprodaja su već pripremljene za takve slučajeve kada se formira račun koji u načinu plaćanja ima gotovinsko plaćanje (gotovinski) i takav račun se mora fiskalizirati i na njemu ispisati ZKI i JIR. Za plaćanja koja nisu tipa gotovina (virman, opća uplatnica) ne provodi se postupak fiskalizacije i račun se ispisuje bez ZKI i JIR.

Ostali elementi računa koje propisuje Zakon o fiskalizaciji, poput novog ispisa računa u obliku Broj/Poslovni prostor/Naplatno mjesto, kao i vrijeme računa te djelatnika koji je izdao račun, bit će prisutni na svim tipovima računa. Jasno je da i za storno računa vrijede ista pravila kao i za račun te je to također već ugrađeno u spomenute aplikacije.
 
Detalje o sličnim pitanjima na koje je Porezna uprava dala svoje mišljenje pogledajte na Web stranici.