Za 2 dana stižu eRačuni


Obajvljeno 30.11.2018.1. prosinca stupa na snagu jedna od važnih odredbi Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi - obveza zaprimanja eRačuna. Propisana u članku 6., ova odredba odnosi se na sve obveznike javne nabave koji su odsada obvezni zaprimati i obrađivati, te izvršiti plaćanje elektroničkih računa i pratećih isprava izdanih sukladno europskoj normi. Dakle, već u ponedjeljak, 3. prosinca na vaš server bi mogli stići prvi eRačuni. Za razliku od ove odredbe obveza izdavanja eRačuna propisana je u članku 7., a njena primjena započinje od 1. srpnja 2019. godine.

Podsjetimo, samo je račun izdan, prenijet i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom formatu koji omogućuje njegovu automatsku i strojnu obradu eRačun. Sve ostalo samo su računi.
Uz to je još potrebno zadovoljiti 4 kriterija - vjerodostojnost porijekla pošiljatelja, vjerodostojnost porijekla primatelja, cjelovitost sadržaja i čitljivost.
Tvrtka Libusoft Cicom je još prije dvije godine razvila, a do danas i usavršila, rješenje LC eRačun, integriranu uslugu koja pruža brzu i adekvatnu implementaciju eRačuna u Sustav poslovnih informacija. Rješenje je adekvatno za zaprimanje računa i dokumenata, podrazumijeva rad sa svim posrednicima, i podržava različite načine povezivanja sa servisima posrednika.

Koliko god se činilo kako novi Zakon donosi opterećujuće obveze, digitalizacija procesa je dobra vijest, jer će korisnici eRačuna osjetno uštedjeti sredstava, resursa i vremena. Brzina i činjenica da je eRačun, pohranjen u elektroničku arhivu, uvijek dostupan velike su prednosti. Pogotovo uzme li se u obzir i činjenica da je elektronički račun najzastupljeniji je elektronički dokument u cijelom svijetu što može pridonijeti poticanju i ubrzavanju procesa međutrgovinske razmjene zemalja članica EU.
Digitalnoj transformaciji ususret, kao pokretaču modernog gospodarstva, brže se ide i implementacijom eRačuna.
Cilj uvođenja primjene eRačuna je ubrzavanje i automatizacija poslovnih procesa, smanjenje troškova poslovanja i ostvarenje značajnih ušteda kako u javnoj i državnoj upravi, tako i u gospodarskom sektoru i gospodarstvu u cjelini.


Isprintajte stranicu