Sudjelovali smo na 4. međunarodnoj konferenciji Digitalizacija vodnog gospodarstva


Objavljeno 15.07.2019.

U petak 12. srpnja, u Kristalnoj dvorani hotela Westin, održana je konferencija Digitalizacija vodnog gospodarstva. U nekoliko izlaganja i panel rasprava napravljen je rezime prvih šest mjeseci ove godine u pogledu novih projekata, reformi i zakona u spomenutom području.
Više od 200 sudionika, mahom komunalnih društava te predstavnika JLS iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije, europske strukovne udruge te zastupnike Europskog parlamenta pozdravio je ispred organizatora glavni urednik časopisa Komunal Marijan Kavran otvorivši konferenciju.
Među gostima su bili zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije HGVIK Ivan Jukić, zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske Vladimir Andročec, član Vijeća Hrvatskog društva za zaštitu voda Dražen Vouk koji su se kratko i obratili prisutnima.
Između ostalog istaknuto je da prema zalihama vode od 27.000 m3 po stanovniku Hrvatska zauzima prvo mjesto u EU što je izazvalo svojevrstan osjećaj ponosa među prisutnima. Mada je odmah zatim naglašeno i to da je javnost u Hrvatskoj nedovoljno senzibilizirana o značaju i ulozi vode za održivi razvoj i pozicioniranje gospodarstva.
Kada je riječ o vodnom gospodarstvu u RH, to jedno od najpropulzivnijih područja u koje  se ulažu ogromne količine novca, prvenstveno zbog veličine planiranih projekata. Svaki projekt treba sagledati individualno, a to zna potrajati i nerijetko se znaju potkrasti pogreške. Treba voditi računa da se radi o europskim sredstvima, svaka kuna koji dođe je plus za našeg korisnika“, rekao je državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.
Na ovom značajnom skupu održana su dva panela i održana brojna izlaganja, a LC je predstavio Vedran Vukobrat, dipl. iur., pravni savjetnik u LC-u tumačeći aktualne zakonske odredbe i predstavivši nekoliko relevantnih projekata LC-a zanimljivih ovom auditoriju.

  

  


Isprintajte stranicu