Od računa do eRačuna - održan veliki specijalistički seminar u Zagrebu


Objavljeno 31.10.2018.
 


Više od 200 sudionika pažljivo je pratilo program specijalističkog seminara održanog jučer, 30. listopada 2018., u zagrebačkom hotelu Panorama. Kako račun pretvoriti u eRačun uglavnom su željeli saznati obveznici javne nabave za koje novi Zakon propisuje obvezu zaprimanja eRačuna u postupcima javne nabave već od 1. prosinca ove godine. Naravno, teme su zanimale i one kojima je digitalna transformacija logičan slijed razvoja poslovanja.   

Stručni predavači iz institucija i organizacija s najviše kompetencija za sve teme koje se tiču novog Zakona i eRačuna uspjeli su predstaviti sve relevantne aspekte i objasniti mnoge nejasnoće.
Gđa Maja Radišić Žuvanić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pojasnila je u svojem izlaganju u kratkim crtama Direktivu 2014/55/EU i Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. Predstavila je, možda, jednu od najjasnijih definicija eRačuna – Samo je račun izdan, prenijet i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom formatu koji omogućuje njegovu automatsku i strojnu obradu eRačun.
„Budući da su računi najčešći, a često i najvažniji poslovni dokument koji razmjenjuju poslovni partneri (B2B), uključujući i javne naručitelje (B2G),  potpuno je smisleno u današnje doba globalne digitalizacije upravo digitalizirati i automatizirati procese fakturiranja.“, istakla je gđa Radišić Žuvanić.
Ukazala je i na činjenicu da će Zakon obuhvatiti veći volumen eRačuna, budući je područje primjene po Direktivi prošireno i na postupke nabave „male“ vrijednosti, odnosno ispod pragova 200.000,00 kn za nabave roba i usluga te nabavu radova ispod 500.000,00 kn.

Nakon vrlo konkretnog, ali konciznog i relevantnog izlaganja gđa Radišić Žuvanić je, ispred svog Ministarstva, poručila:
“Želja nam je kroz ovaj Zakon i daljnje projekte ostvariti cilj koji je Europska komisija postavila u Digitalnoj Agendi za 2020. godinu, a to je da i Republika Hrvatska do 2020. bude država članica u kojoj će dominantan način izdavanja računa biti upravo elektroničko izdavanje strukturiranih računa sa svim svojim prednostima, uštedama i transparentnošću.”

Gđa Andreja Kajtaz iz Financijske agencija (FINA) razjasnila je, između ostalog, pojam centralne platforme i informacijskog posredništva zaprimanja i slanja e-računa.
„Primarna uloga Fine je osiguravanje Centralnog čvora za razmjenu računa prema javnim naručiteljima, radi olakšanih međusobnih integracija, no svakako i radi nadzora i transparentnosti.“, rekla je gđa Kajtaz. Usluge informacijskog posredništva sektorski, JLRPS, pravne osobe JLRPS, povjeravaju Fini ili bilo kojem drugom informacijskom posredniku, naglasila je. U nastavku je dala iscrpne informacije o svim potrebnim certifikatima, metodama i načinima provedbe te pozvala sudionike da sve potraže na službenim internetskim stranicama Fine.
Ulogu informacijskog posrednika sudionicima su predstavili g. Alen David Jeđud iz tvrtke Moj eRačun i gđa Martina Jambreković iz tvrtke Omnizon networks. Oni su ipak proširili definiciju eRačuna napomenuvši da nije dovoljno samo da račun bude izdan, prenijet i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom formatu već je potrebno zadovoljiti 4 kriterija da bi ga nazivali eRačunom. To su: vjerodostojnost porijekla pošiljatelja, vjerodostojnost porijekla primatelja, cjelovitost sadržaja i čitljivost.
 
Što to točno znači objasnio je g. Mario Erceg iz tvrtke Libusoft Cicom koja je već prije dvije godine razvila, a do danas i usavršila, rješenje LC eRačun, integriranu uslugu koja pruža brzu i adekvatnu implematnaciju eRačuna u Sustav poslovnih informacija. Rješenje je adekvatno za slanje i zaprimanje računa i dokumenata, podrazumijeva rad sa svim posrednicima, i podržava različite načine povezivanja sa servisima posrednika. Očigledno je bilo da se LC temeljito pripremio i da su novi Zakon dočekali spremni pa su korisnici LC aplikacija jučer mogli odahnuti kad je postalo jasno da implementacija eRačuna u njihov sustav poslovnih informacija neće biti složen postupak. (Više o usluzi pogledate OVDJE)
 
Koliko god se činilo kako zapravo novi Zakon donosi opterećujuće obveze, digitalizacija procesa je dobra vijest, jer će korisnici eRačuna osjetno uštedjeti sredstava, resursa i vremena. Brzina i činjenica da je eRačun, pohranjen u elektroničku arhivu, uvijek dostupan velike su prednosti. Pogotovo uzme li se u obzir i činjenica da je elektronički račun najzastupljeniji je elektronički dokument u cijelom svijetu što može pridonijeti poticanju i ubrzavanju procesa međutrgovinske razmjene zemalja članica.
Digitalnoj transformaciji, dakle, kao pokretaču modernog gospodarstva treba ići ususret i odlukom o implementaciji eRačuna.

      
 


Isprintajte stranicu