Objavljeno 10.04.2019.

Velika Liderova konferencija o pametnim gradovima pod nazivom Pametnim rješenjima do održivoga grada održana je u utorak, 09. travnja 2019. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.Ova konferencija iz godine u godinu okuplja sve više sudionika, a ovaj put ih je bilo više od 300.

Uvodnu riječ imao je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, koji je u svom govoru naglasio:
„Tehnološka revolucija ide velikom brzinom i kako ovakve skupove organiziramo već deset godina, pokazuje se da županima, gradonačelnicima i načelnicima nije jednostavno odabrati programe iz lepeze tehnoloških ponuda, a da se pritom zadovolji odnos cijene i kvalitete“ – rekao je Šajatović. S ovom se tvrdnjom u potpunosti slažemo znajući to iz dugogodišnjeg iskustva koje tvrtka LC ima upravo na tom polju.

Prisutnima se obratila i državna tajnica Josipa Rimac, izaslanica ministra uprave, koja je pak istaknula kako se digitalnom transformacijom „opamećuje“ i Ministarstvo uprave te digitalizira javna uprava.
Konferencija je nastavljena izlaganjem Olivere Majić, zamjenice gradonačelnice grada Zagreba, koja je podrobnije izložila pametna rješenja implementirana u Gradu Zagrebu.
Centralni dio konferencije, okrugli stol Inovacijama do održivih gradova, u kojem su sudjelovali gradonačelnici nekih od najpametnijih hrvatskih gradova, okupio je zanimljive goste koji su govorili o inovacijama koje su unaprijedile gradsku upravu i podigle kvalitetu života građana. Sudionici okruglog stola bili su: Ivan Ivanković ispred Grada Zagreba, Krešimir Budiša ispred Grada Splita, Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, Željko Turk ispred Grada Zaprešić i Udruge gradova, uz moderiranje Darija Runtića iz Udruge gradova i Tina Bašića, novinar poslovnog tjednika Lider.

Kvalitetno upravljanje na osnovi održivih strategija, odgovornost, transparentnost, sudjelovanje građana u razvoju i napretku grada, smanjenje emisije štetnih plinova, energetska učinkovitost, zbrinjavanje otpada, pametna mobilnosti i digitalizacija  gradova ključni su čimbenici za osiguranje održivog napretka. Bila je ovo prilika za sve sudionike da predstave nove projekte i primjere upravljanja gradovima i inovacijama te rezultate koje su ti projekti polučili za poboljšanje kvalitete života njihovih stanovnika.

Zanimljiva su bila i izlaganja koja su uslijedila nakon prvog dijela među kojima predavanje Gordane Vlahović, direktorice LC-a koja je prezentirala na koji način kompanija sudjeluje u digitalnoj transformaciji i doprinosi opametnjavanju naših gradova. Ona je kao glavnu tezu svojeg govora iznijela kako su zapravo podaci danas novo zlato i kako zapravo sva pamet počiva upravo na njima.
Sudionici su imali priliku čuti još puno zanimljivih primjera i upoznati se s najnovijim inovacijama kod nas, ali i izvan granica Lijepe naše jer su brojni gosti stigli iz naprednih europskih sredina koje već odavno svoj razvoj temelje na digitalnim rješenjima i strategiji digitalne transformacije.