Inicijativa Grow with Google teži digitalnom opismenjavanju građana


Objavljeno 23.11.2018.

(Nenad Bakić, osnivač IRIM-a)
 
Jučer, 22. studenog 2018., održan je u Zagrebu Grow with Google, skup na kojem je objavljeno da će Google s 250.000 dolara podržati projekt uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice. Investicija se odnosi na dio projekta Digitalni građanin Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Ovim projektom će se kroz javne knjižnice obuhvatiti i djeca i odrasli, a knjižnice se istovremeno potiče da postanu i digitalni centri za inovacije. Prisutnima su se, uz organizatore i predstavnike partnera u projektu, obratili i gđa Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, g. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava i g. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta koji su listom izrazili podršku ovoj inicijativi.
 
Europsko društvo i gospodarstvo prolaze kroz digitalnu transformaciju koja nudi ogromne mogućnosti za rast, inovativnost i radna mjesta. Kao rezultat ove digitalne transformacije, mijenjaju se vještine koje ljudi moraju imati kako bi realizirali velike poslove ili imali uspješne tvrtke. U idućih 10 do 15 godina automatizacija će mijenjati radna okruženja te će stvoriti 21 milijun novih radnih mjesta, a 90% svih poslova zahtijevat će barem neku razinu digitalnih vještina
 
Prema podacima Europske komisije, 44% stanovništva EU i 37% radne snage nema dovoljno razvijeno znanje iz područja digitalnih vještina. Iako potražnja za ICT stručnjacima raste, otprilike 500.000 slobodnih radnih mjesta u ICT-u neće biti popunjeno do 2020. godine, a četiri od 10 tvrtki u Europi prijavljuju poteškoće prilikom popunjavanja slobodnih radnih mjesta.
 
U nedostatku poznavanja digitalnih vještina pojedinaca, usporava se tempo digitalne transformacije tvrtki u Hrvatskoj. Manje od 1/3 građana Hrvatske tvrdi kako posjeduje znanje digitalnih vještina u rangu "iznad osnovnih", a koje su vjetar u leđa radnoj snazi pri korištenju tehnologije s ciljem poboljšavanja produktivnosti. Istodobno, polovica građana Hrvatske (49% od 16 do 74 godina) navodi nedostatak osnovnih digitalnih vještina.
 
Kao tvrtka čija rješenja pogone IT sustave gotovo svih gradova u Hrvatskoj, mi u LC-u ovu inicijativu smatramo važnom i u njoj vidimo puno potencijala. Puno naših novih projekata koje razvijamo za gradove i sredine svjesne važnosti digitalne transformacije u budućnosti će se oslanjati upravo na digitalnu pismenost građana.


Isprintajte stranicu