​Hrvatska u 2018. povećala digitalnu konkurentnost
Hrvatska je ove godine zauzela 44. mjesto na „IMD - Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 2018.“ među ukupno 63. vodeće svjetske ekonomije. To je za 4 mjesta bolje nego lani. IMD - Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti analizira i rangira sposobnost zemalja da usvoje digitalne tehnologije kako bi potaknuli njihovu primjenu u javnim uslugama, poslovnim modelima i društvu općenito. No, čemu to možemo zahvaliti i trebamo li biti zadovoljni rezultatom?

Poboljšanje digitalne konkurentnosti Hrvatske svakako je dobra vijest. Iako bismo odmah mogli postaviti pitanje je li pomak za četiri mjesta na ljestvici hrvatski maksimum ili je moglo i bolje. Ali pozitivan rezultat razlog je za optimističan pogled i konstruktivno promišljanje o tome kako trend nastaviti i ubuduće. Zato je važno znati koje su aktivnosti i koji mehanizmi najviše doprinijeli ovom rastu. Razlog po svemu sudeći nije samo jedan i radi učinku različitih faktora, ali možda najveći udio pripada poboljšanju ekonomske klime u državi i privatnim investicijama, a odmah zatim i nekim potezima Vlade, snažnijem korištenju ICT-a, razvoju novih usluga, znanja… Angažirano i sve šire uvođenje informacijskih tehnologija u javni sektor, edukacija i ulaganje u provođenje i primjenu dobar je put.

Ipak, digitalna transformacija ne može bez razvoja infrastrukture i bez sveobuhvatne strategija digitalizacije i informatizacije općenito, koja će ravnomjerno uključiti sve krajeve Hrvatske. To se najbolje može objasniti primjerom digitalne transformacije gradova u kojoj LC gotovo neizostavno sudjeluje kroz cijeli niz projekata. Digitalna transformacija velikih gradova nema puno smisla ako će manji ostati na repu događanja. Cijela Hrvatska i svi dionici podjednako trebaju biti uključeni u digitalnu transformaciju na putu rasta i napretka općenito. Tako ćemo sljedeće godine značajnije napredovati i na IMD ljestvici.


 
 
 


Isprintajte stranicu