Gospodarenje poljoprivrednim zemljištem novi je zakon i obveza za JLS


​Objavljeno: 12.02.2018.

Što donosi novi zakon o gospodarenju poljoprivrednim zemljištem, koji su izazovi pred jedinicama lokalne samouprave i kako ih prevladati, saznali su sudionici specijaliziranog regionalnog seminara održanog u petak, 09.02.2018. u zagrebačkom hotelu Panorama.

Seminar su organizirale tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. i Agrodet d.o.o. s ciljem prezentacije konačnog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu i odgovora na pitanja koja se sada logično nameću svima koji svoje planove vezane uz upravljanje zemljištem moraju uskladiti s najavljenim promjenama.

Usvojeni prijedlog nacrta Zakona koji je Vlada uputila na saborsku proceduru za ciljeve ima smanjenje administrativnih zapreka pri raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, okrupnjavanje zemljišta, stavljanje u funkciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje. To bi, u konačnici, žitelje ruralnih područja motiviralo na ostanak, što je pogotovo važno za mlađu populaciju.

No, pitanja ima puno i stoga je važno odmah na početku planirati procese i odrediti glavne smjernice za sve naredne korake. Stručni su govornici seminara dali odgovore na mnoga od njih.

Strategiju razvoja poljoprivrede na razini JLS predstavila je dr.sc. Blaženka Mičević iz tvrtke Agrodet. „Preduvjet svim strukturnim mjerama u seoskom prostoru i poljoprivredi jest jasna i definirana zemljišna politika kojom se regulira uporaba, vlasništvo i tržište zemljištem.“, istakla je gđa. Mičević.

Veliki posao stoji pred svima i bilo bi ga nemoguće uopće započeti da nije modernih tehnoloških rješenja. Aplikacije i digitalna rješenja pomoću kojih se sustav gospodarenja poljoprivrednim zemljištima može učinkovito pratiti predstavio je gosp. Krešimir Pavlić iz tvrtke Libusoft Cicom. Geolokacijski prikaz kao kontrolni mehanizam sudionicima je prezentirao gosp. Mladen Kolarek, ing. geod., također iz tvrtke Libusoft Cicom. Uz pregledne i detaljne digitalne mape sve je jednostavnije, ali potrebno je sustav nahraniti kvalitetnim ulaznim podacima za koje se, prema savjetu gđe. Mičević, najbolje što prije obratiti Agenciji za poljoprivredno zemljište i dokumentaciju preuzeti u digitalnom obliku.

Kakve su pravne posljedice neodgovornog upravljanja poljoprivrednim zemljištem objasnio je gosp. Vedran Vukobrat, dipl. iur. (Libusoft Cicom). Tema gosp. Vukobrata izazvala je najviše uzbuđenja jer se osvrnuo na sve kontradiktorne informacije a posebno na rokove. Sudionici skupa složili su se da je rok od tri mjeseca koliko je predviđeno za sve aktivnosti prilagodbi novom zakonu prekratak obzirom da je prethodno potrebno izraditi cijeli niz pravilnika. Stoga je s oduševljenjem prihvaćen prijedlog gosp. Rade Ignjatovića iz tvrtke Libusoft Cicom da se u ime prisutnih zakonodavcu uputi dopis i predloži amandman za produženje roka za provedbu na barem 6 mj. od dana objavljivanja relevantnih pravilnika.

Sve zajedno zaključit ćemo izjavom gđe. Mičević koja najbolje argumentira nužnost najavljenih promjena: „Dobar sustav upravljanja zemljištem donosi korist koja znatno premašuje troškove njegove uspostave - nije osnovno pitanje mogu li si države priuštiti takav sustav, nego mogu li si priuštiti ne imati ga.“

Organizatori najavljuju još tri regionalna seminara Više informacija o regionalnim seminarima možete pronaći OVDJE.


Isprintajte stranicu