Registrirajte se Prijava
  
ŠTO JE POTREBNO UČINITI PRIJE UVOĐENJA ZAKONSKIH IZMJENA?

 

17.2.2012.

Sukladno izmjenama Zakona o PDV-u , te izmjenama Zakona o porezu na dohodak želimo vam skrenuti pažnju na poslove koje bi trebali završiti , kako bi mogli pristupiti uvođenju zakonskih promjena:  nove stope PDV-a  poreznih razreda i olakšica za obračun drugog dohotka i plaća. LC radi na rješenju koje će se moći preuzeti sa WEB stranica (www.spi.hr), a koje će vam omogućiti jednostavno i brzo ažuriranje navedenih zakonskih izmjena.  

 
Puštanje programa sa izmjenama prouzročiti će jednokratnu promjenu na svim aplikacijama odjednom, stoga je potrebno paziti da su završeni svi niže navedeni poslovi, u svim aplikacijama.
 
U nastavku podsjećamo na poslove koje biste trebali završiti prije unošenja izmjena u aplikacije:
 
Veleprodaja (101)
Morate formirati sve primke, te napraviti i proknjižiti sve račune koji nose datum veljače. Račune s datumom ožujka formirati ćete tek pošto ste završili s izdavanjem i knjiženjem računa za veljaču i ažurirali novu stopu PDV-a. Nakon što nova stopa bude unesena u aplikaciju, izdavanje računa sa stopom od 23% više neće biti moguće.
 
Maloprodaja (106)
Kao i u veleprodaji – potrebno je formirati i proknjižiti sve račune, zaključno s 29.2.2012. Nakon uvođenja nove stope u aplikaciju, izdavanje računa sa stopom od 23% više neće biti moguće.
 
Fakturiranje (105)
Također, potrebno je formirati i proknjižiti sve račune, zaključno s 29.2.2012., kao i u aplikacijama 101 i 106.
 
Fakturiranje za predškolske ustanove (115)
Kao i u gore navedenim aplikacijama, potrebno je formirati i proknjižiti sve račune, zaključno s 29.2.2012.
 
Upravljanje stambenim zgradama (420)
Potrebno je završiti  obračune naknada upraviteljima i osiguranja prije izmjene tipova naknada na novu stopu PDV-a.
 
KOMIS (210)
Izvršiti obračune i knjiženja za veljaču prije promjene stope PDV-a na određenoj naknadi. Prije nego se mijenja konkretna stopa PDV-a na određenoj naknadi potrebno je završiti obračune i knjiženja za veljaču 2012. U slučaju akontativnih obračuna potrebno je na kraju veljače napraviti konačni obračun.
 
Otkup stanova (255)
Prije promjene stope PDV-a potrebno je napraviti raspodjelu zaključno sa veljačom 2012. godine.
 
Obračun plaće i drugog dohotka (150), te naknade predstavnicima(951)
 
Drugi dohodak
  • Ukoliko su primatelji drugog dohotka u sustavu PDV-a, a drugi dohodak ste već obračunali, isti morate i isplatiti do 29.2.2012. Svaka isplata koja će biti izvršena nakon tog datuma, mora uključivati i novu stopu PDV-a! Stoga, ukoliko isplatu ne uspijete izvršiti do kraja veljače, postojeći obračun morate brisati i ponoviti ga sa novom stopom PDV-a.
Plaće
  • Sve plaće koje će biti isplaćene u veljači, obračunavamo sa postojećim poreznim razredima i osobnim odbitkom od 1.800,00 kn.
  • Ukoliko tijekom veljače pripremate obračun plaće koja će biti isplaćena nakon 29.2.2012., (bez obzira na koje se razdoblje odnosi) morate voditi računa o tome da ste unijeli na glavu obračuna novi iznos osnovnog osobnog odbitka u iznosu od 2.200,00 kn (umjesto dosadašnjih 1.800,00 kn), a izmjene koje se odnose na porezne razrede biti će automatski ažurirane preuzimanjem programa sa naše web stranice.
 
 
Copyright (c) LIBUSOFT CICOM d.o.o. Uvjeti uporabe  ·  Izjava o privatnosti